LATEST NEWS

Have a quick look at our blog to show you all of the latest news from Europlan...

TEST

TEST
WHAT TO SAY HERE

Thursday, 26 May 2016

Aρχιτεκτονική: Πέτρινη κατοικία στην εξοχή



Η κατοικία τοποθετείται σε οικόπεδο με μικρή κλίση προς το νότο.
Αποτελείται από δύο ορθογώνιους όγκους οι οποίοι αναπτύσσονται παράλληλα ως προς τις υψομετρικές καμπύλες και συνδέονται με έναν ευθύγραμμο στεγασμένο διάδρομο. Η κατασκευή του κτιρίου συνδυάζει τη φέρουσα λίθινη τοιχοποιία με το σκελετό μπετόν αρμέ.
Το μικρότερο από τα δύο κτίσματα τοποθετείται προς τη βορινή πλευρά του οικοπέδου, σηματοδοτώντας το σημείο εισόδου από τον κοινοτικό δρόμο στο οικόπεδο. Σε αυτό στεγάζονταιένας χώρος στάθμευσης για δύο αυτοκίνητα, ένας αποθηκευτικός χώρος και το λεβητοστάσιο. Μία σύντομη στοά οδηγεί στο δεύτερο, μεγαλύτερο όγκο, ο οποίος φιλοξενεί τους χώρους διαμονής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το καθιστικό, η κουζίνα με την τραπεζαρία, τρία υπνοδωμάτια και δύο μπάνια. Όλοι οι χώροι της κατοικίας έχουν άμεση πρόσβαση σε έναν επιμήκη ημιυπαίθριο χώρο. Αυτός ο στεγασμένος χώρος, αποτελεί ένα ουσιαστικό στοιχείο της κατοικίας, καθώς προσφέρει στους ενοίκους της μία φιλόξενη μορφή, κατάλληλη για ημιυπαίθρια ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ο σχεδιασμός της κατοικίας στοχεύει στη μέγιστη εκμετάλλευση του ευνοϊκού προσανατολισμού του οικοπέδου. Η μεγάλη πλευρά του κτιρίου στρέφεται προς τον άξονα δύση-ανατολή, έτσι ώστε όλοι οι χώροι διαμονής να διατάσσονται ο ένας δίπλα στον άλλο προς το νότο. Οι λίθινοι φέροντες τοίχοι στη νότια πλευρά, διακόπτονται από μεγάλα ανοίγματα, επιτρέποντας στον ήλιο να διεισδύσει στο εσωτερικό του κτιρίου. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ο ηλιασμός όλων των χώρων καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας και η θέρμανσή τους με φυσικό τρόπο κατά τους ψυχρούς χειμερινούς μήνες.
Ο ενδιάμεσος στεγασμένος χώρος κατά μήκος της νότιας όψης, εξασφαλίζει τη σκίαση και τοδροσισμό των χώρων, λειτουργώντας σαν φίλτρο κατά τους ζεστούς θερινούς μήνες. Στη βόρεια όψη, η χρήση ανοιγμάτων στους πέτρινους τοίχους περιορίζεται σημαντικά, με στόχο την ελάχιστη απώλεια θερμότητας. Η χρήση μικρών παραθύρων, σε συνδυασμό με τα μεγάλα ανοίγματα προς το νότο, διευκολύνει τον αερισμό και δροσισμό των χώρων, όταν αυτό απαιτείται.



 
 
Στοιχεία: Πέτρινη κατοικία στην εξοχή / Παναγιωτης Ζάκκας – Case Study
Αρχιτέκτονας: Παναγιώτης Ζάκκας
Συνολική επιφάνεια: 125μ²
Χρόνος μελέτης: 2015
Πηγή: http://pzarch.gr/

0 comments:

Post a Comment