LATEST NEWS

Have a quick look at our blog to show you all of the latest news from Europlan...

TEST

TEST
WHAT TO SAY HERE

Wednesday, 10 August 2016

Παρουσίαση έργου: Elakati Luxury Boutique Hotel στη Ρόδο [photos]

Tο νέο boutique hotel “Elakati” βρίσκεται στην οδό Λοχαγού Φανουράκη στην καρδιά της πόλης της Ρόδου. Το θεµατικό και πολυτελές αυτό κατάλυµα αποτελεί καινοτόµο εγχείρηµα πλήρους ανακαίνισης και επανάχρησης κτιρίου ενοικιαζόµενων δωµατίων κατασκευής 1966 και προσφέρει άριστη διαµονή µε ανέσεις αλλά και αναφορές στην ιστορία του νησιού του Ήλιου.

Η κατασκευή του έγινε µε γνώµονα τις σύγχρονες ανάγκες διαµονής σε ξενοδοχείο πόλεως. Από το χώρο του ισογείου έως και τον 4ο όροφο οι 11 σουίτες, καθεµιά µε το δικό της θέµα, ξεδιπλώνουν συµβολικά το κουβάρι που φτιάχνεται από την ηλακάτη, το κουβάρι της ιστορίας της Ρόδου.
Τα υλικά που χρησιµοποιήθηκαν συνάδουν στην προσπάθεια να τονιστεί ο χαρακτήρας του σύγχρονου αλλά και γνώριµου. Η τσιµεντοκονία σε γκρι αποχρώσεις, η πέτρα, το ξύλο, η διαφάνεια του γυαλιού, η σκουριά και το µαύρο σίδερο που υπογραµµίζει, συνθέτουν το σκηνικό ενός χώρου που ανασύρει εικόνες, ήχους και αναµνήσεις ενώ παράλληλα δηµιουργεί καινούριες.
eik 2
Περνώντας το κατώφλι του “Elakati” εκτός από τον χώρο του lobby και το ιδιαίτερο service point που σε υποδέχεται, ανακαλύπτεις έναν αξιόλογο και ζεστό χώρο εστίασης. Εκεί µία open kitchen κι ένα άρτια εξοπλισµένο bar ικανοποιούν τους απαιτητικούς της γεύσης και σε συνδυασµό µε την υπέροχη αυλή που ενοποιείται µε το εσωτερικό, αναβαθµίζουν το ξενοδοχείο σε χώρο κοινωνικοποίησης και αναψυχής, σηµείο συνάντησης της πόλης.
Στο ισόγειο επίσης στο βάθος και µέσα από έναν διάδροµο µε υφή παλαιότητας που ακολουθεί τον χαρακτήρα του lobby, βρίσκεται η πρώτη σουίτα που έχει δηµιουργηθεί για να εξυπηρετεί πλήρως άτοµα µε κινητικά προβλήµατα. Η είσοδός της θεαµατική, θυµίζοντας παλιά ιδιωτική αυλή, µε διαφορά επιπέδου και υλικά όπως το ξύλο και ο παλαιωµένος σοβάς που δηµιουργούν ατµόσφαιρα άλλης εποχής. Τα χειροποίητα τσιµεντόπλακα και το τζάκι ενισχύουν ακόµη περισσότερο αυτή την εντύπωση.
Η αίσθηση του χρόνου που περνάει και αφήνει σηµάδια, εικόνες, έργα, συνεχίζει να υπάρχει και στον ειδικά διαµορφωµένο χώρο υπογείου που χαρακτηρίζεται από έντονα στοιχεία βιοµηχανικής τυπολογίας και αποτελεί µέρος γνωριµίας µε την λαϊκή τέχνη και παράδοση των Ροδιτών και συγκεκριµένα µε την κεραµική και την οινοποιία. Ο φωτισµός και εδώ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και δίνει τον απαραίτητο δραµατικό χαρακτήρα που σε καλεί να συµµετέχεις µε όλες σου τις αισθήσεις.
eik 3
Με ανάλογο ύφος και σύµφωνα µε τα στοιχεία της φύσης που αντιπροσωπεύουν–συµβολίζουν, αναπτύσσεται και ο καθένας από τους ορόφους που συνθέτουν τον κορµό του κτιρίου αυτού και διαθέτουν από τρεις ιδιαίτερης διακόσµησης σουίτες. Όλη η σύνθεση κορυφώνεται µε την σουίτα που εκτείνεται στον τελευταίο και 4ο όροφο του ξενοδοχείου και συµβολίζει το φως και τον ήλιο, το κορυφαίο χαρακτηριστικό ολόκληρου του νησιού. Τα χρώµατα, οι υφές, το ξύλο, ο λευκός σοβάς και η χρήση του γυαλιού που επιτρέπει στο φυσικό φως να ρέει ανεµπόδιστο αφήνοντας παράλληλα ελεύθερο το οπτικό πεδίο, δηµιουργούν µια αίσθηση άνεσης και φωτεινότητας. Η µεγαλύτερη έκπληξη όµως ίσως προκαλείται από την ιδιωτική αυλή στην οποία εκτονώνεται η σουίτα αυτή καθώς βρίσκεται στο τελευταίο επίπεδο του κτιρίου. Φτιαγµένη µε γκρι απόχρωση τσιµεντοκονίας παρέχοντας ιδιωτικό Jacuzzi για χαλάρωση και θέα προς το πράσινο µε τα φοινικόδεντρα στην πλευρά της ροδιακής έπαυλης, φαντάζει ο ιδανικός χώρος για µια ονειρική διαµονή στην πόλη.
Η διαµόρφωση των εσωτερικών χώρων στηρίχθηκε στην επιλογή σύγχρονων υλικών µε τις απαραίτητες προδιαγραφές για την άριστη λειτουργικότητα αλλά και την θερµική άνεση των χρηστών. Τα εξωτερικά κουφώµατα µε την ποιότητα της EUROPA, επιλέγονται µε θερµοδιακοπτόµενες διατοµές αλουµινίου και συµπληρώνονται µε ενεργειακά κρύσταλλα για εξοικονόµηση ενέργειας.
eik 4
Οι όψεις του κτιρίου διατηρούν σε µεγάλο βαθµό την παλιά τους αναλογία και ενισχύονται αισθητικά µε τη χρήση γυάλινων, διάφανων στοιχείων αλλά και «τυφλών» τµηµάτων από σιδηροκατασκευή καλυµµένη µε τσιµεντοσανίδα. Τα κοµµάτια αυτά της σύνθεσης των όψεων που ορίζουν τους εξώστες του κτιρίου, καλύπτονται εξωτερικά µε την κατάλληλη επίστρωση από ειδικά κονιάµατα µε ιδιαίτερη υφή, τεχνοτροπία και χρώµα σε ουδέτερες και γήινες αποχρώσεις.
Ιδιαίτερα στην πρόσοψη, τα τµήµατα αυτά γίνονται ένα µε την µεγαλύτερη επιφάνειά της δίνοντας την αίσθηση της ενοποίησης των όγκων. Το µάτι του παρατηρητή «ξεκουράζεται» από την συνέχεια του χρώµατος και την απλότητα της σύνθεσης. Οι όγκοι της όψης γίνονται αντιληπτοί από το παιχνίδι φωτός και σκιάς, ενώ αυτό που σαφέστατα ξεχωρίζει και υπογραµµίζεται, είναι το πρώτο επίπεδο, το τµήµα του ισογείου µε την αυλή που σε υποδέχεται και την επιλογή σκουρότερου χρώµατος στην επιφάνεια της όψης.
eik 11
Αυτό γίνεται σκόπιµα για να τονίσει και την διαφορά αυτού του επιπέδου που συνδυάζει πλήθος λειτουργιών σε αντίθεση µε τους υπόλοιπους ορόφους. Παράλληλα µε τα παραπάνω, την κατασκευή ολόκληρου του κτιρίου διέπει η λογική της µεγιστοποίησης της ενεργειακής του απόδοσης που επιτυγχάνεται µε τα απαραίτητα µηχανικά µέσα, συστήµατα αυτοµατισµών θέρµανσης, κλιµατισµού και φωτισµού καθώς και µε τα σωστά ανοίγµατα στις όψεις.
Ο τεχνητός φωτισµός του κτιρίου βασίζεται στη χρήση λαµπτήρων LED 3000 και 2700K µε στόχο τη µέγιστη εξοικονόµηση ενέργειας, την οπτική άνεση, την απαραίτητη δραµατικότητα των χώρων και σαφώς την σωστή απόδοση των χρωµάτων και της υφής των υλικών που έχουν χρησιµοποιηθεί.
eik 5
Αντιστοίχως, εξωτερικά το κτίριο αναδεικνύεται µε τη χρήση στεγανών φωτιστικών µε λαµπτήρες LED που ακολουθώντας την µελέτη εναρµονίζονται και εντάσσονται πλήρως στις όψεις και τον διάκοσµο του κτιρίου, κάτω από το πρίσµα της λιτής και συνάµα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής µελέτης.
Για τις παραπάνω εφαρµογές φωτισµού µε προγραµµατισµό και δηµιουργία σεναρίων ανάλογα µε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του χρήστη, έγινε απο την κατασκευαστική τεχνική εταιρεία: SMART BUILDING SOLUTIONS (Βραβευµένη µε 2 βραβεία ΚΝΧ,1 ΔΙΕΘΝΕΣ + 1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ) και η οποία πρότυνε να γίνει η χρήση του συστήµατος KNX του µόνου συστήµατος µε αρχιτεκτονική ανοικτού πρωτοκόλλου που βρίσκεται στην κορυφή των συστηµάτων διαχείρισης κτιρίων.
eik 12

Τα πλεονεκτήµατα του συστήµατος

Κατά τη λειτουργία του, τα πλεονεκτήµατα του σύστηµατος είναι εµφανή: η υψηλή αξιοπιστία λειτουργίας, η σχεδόν απεριόριστη δυνατότητα χειρισµών και ελέγχων του κτιρίου, οι αυξηµένες δυνατότητες επικοινωνίας, η µεγαλύτερη ασφάλεια από ηλεκτροπληξία και πυρκαγιά, καθώς βέβαια και η καλύτερη ενεργειακή απόδοση.
Το ΚΝΧ λύνει έξυπνα και γρήγορα θέµατα σχετικά µε τη µείωση των ενεργειακών αναγκών: ο στόχος εδώ είναι αυτόνοµη ρύθµιση θέρµανσης και κλιµατισµού κάθε χώρου χωριστά. Το ΚΝΧ µπορεί να ρυθµίζει και να ελέγχει τη θερµοκρασία ανά χώρο µε βάση και χρονικές απαιτήσεις. Σε µη χρησιµοποιούµενους χώρους µπορεί να µειώνει τη θερµοκρασία,µε αποτέλεσµα τη µέγιστη ενεργειακή εξοικονόµηση. Φωτισµός και περσίδες µπορούν να λειτουργούν επίσης συγχρονισµένα: είτε οι περσίδες να εµποδίζουν το ηλιακό φως να µπει στο χώρο ώστε να αποφευχθεί η υπερθέρµανση, είτε να αφήνουν την ηλιακή θερµότητα να µπει στο εσωτερικό ώστε να εξοικονοµείται ενέργεια από τη θέρµανση. Παράλληλα τα φώτα µπορούν να ρυθµίζονται ανάλογα µε τη θέση των περσίδων.
eik 10
Ακόµα και η κατάσταση των παραθύρων,ανοιχτά ή κλειστά, αλλά και ο αριθµός των ατόµων που βρίσκονται στο χώρο µπορούν να αναγνωρίζονται και να λαµβάνονται υπόψη, καθώς επηρεάζουν τον έλεγχο της θέρµανσης και του φωτισµού. Υπό την έννοια των ενοποιηµένων συστηµάτων ελέγχου κτιρίων ένα σύστηµα ασφαλείας µπορεί να υλοποιηθεί µε το KNX. Μέσω του bus µπορεί να δίνονται πληροφορίες ανέχουν κλείσει πόρτες ή παράθυρα, αν έχουν απενεργοποιηθεί οι συσκευές, αν υπάρχουν ανεπιθύµητοι καλεσµένοι στο κτίριο ή αν έχει εκδηλωθεί φωτιά.
eik 6
Εκτός από το πλήθος λύσεων που προσφέρει στον τοµέα του φωτισµού, της θέρµανσης, της σκίασης, της µέτρησης, του audio/video, της ασφάλειας και της διαχείρισης της ενέργειας, το KNX µπορεί να αξιοποιεί και το εσωτερικό δίκτυο επικοινωνίας του κτιρίου (LAN). Πάνω σε κατόψεις σε οθόνες αφής µπορούν να εµφανίζονται όλες οι ελεγχόµενες ενδείξεις και λειτουργίες του σπιτιού ή κτιρίου. Επιπλέον, όλα τα δεδοµένα µπορούν να αποσταλούν µέσω gateway σε ένα ανώτερο λειτουργικό σύστηµα για υπηρεσίες ασφάλειας ή συντήρησης. Προβλήµατα ή βλάβες µπορούν εύκολα να εντοπιστούν και να λυθούν. Επιπλέον, το ΚΝΧ µειώνει τις απαιτήσεις σε καλωδιώσεις άρα και τον κίνδυνο πυρκαγιάς εξαιτίας τους. Η τεχνική bus µπορεί να υλοποιηθεί σωστά από την αρχή της κατασκευής του κτιρίου, αντισταθµίζοντας µάλιστα τα έξοδά της. Η επένδυση µπορεί να αποσβεστεί σύντοµα εξαιτίας του χαµηλού ενεργειακού και λειτουργικού κόστους, των αυξηµένων εσόδων από ενοίκια, των πρόσθετων ανέσεων και της βέλτιστης ασφάλειας. Καλύτερη σχέση κόστους απόδοσης µε βέλτιστα αποτελέσµατα ανεβάζουν τις ευκαιρίες στην αγορά, ειδικά στη µεταπώληση του ακινήτου.

Διεθνής ένωση – συνεργασία εταιριών

Την τεχνολογία κτιριακών αυτοµατισµών ΚΝΧ υποστηρίζει και συντονίζει η ΚΝΧ Association µε µέλη περισσότερες από 406 εταιρίες. Αυτή η ισχυρή συνεργασία εταιριών εγγυάται µεγάλη επάρκεια επιλογής προϊόντων και εκατό τοις εκατό απόλυτη συµβατότητα. Όλα τα προϊόντα που φέρουν το λογότυπο ΚΝΧ είναι διαπιστευµένα βάσει των ενιαίων τεχνικών προδιαγραφών ασφαλείας της ΚΝΧ Association. Αυτό καθιστά το ΚΝΧ µοναδικό απέναντι σε άλλα συστήµατα bus. H ΚΝΧ Association προωθεί παράλληλα τη συνεχή εξέλιξη και ανάπτυξη νέων σειρών συσκευών, καθώς και τη συνεχή κατάρτιση των εξειδικευµένων συνεργατών της.

10 Πλεονεκτήµατα του KNX:

 1. Διεθνές Πρότυπο, και ως εκ τούτου µελλοντική βεβαιότητα

Το KNX είναι το παγκόσµιο ΠΡΟΤΥΠΟ για Οικιακό και Κτιριακό έλεγχο σύµφωνα µε:

 • Το Διεθνές Πρότυπο ISO/IEC 14543-3,
 • Τις Ευρωπαϊκές σειρές Προτύπων EN-50090 (CENELEC),
 • Τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα EN13321-1 και EN1332-2 (CEN),
 • Κινέζικο Πρότυπο GB/T 20965,
 • Πρότυπο ΗΠΑ ANSI/ASHRAE 135.
 1. Με την πιστοποίηση προϊόντων, το KNX εγγυάται τη Διαλειτουργικότητα και τη Διασυνεργασία των προϊόντων

Η διαδικασία της πιστοποίησης KNX εξασφαλίζει ότι τα διαφορετικά προϊόντα από διαφορετικούς κατασκευαστές που χρησιµοποιούνται σε διαφορετικές εφαρµογές λειτουργούν και επικοινωνούν µεταξύ τους. Αυτό διασφαλίζει υψηλό βαθµό ευελιξίας στην επέκταση και στην τροποποίηση των εγκαταστάσεων.
 1. Το KNX ξεχωρίζει για την υψηλή Ποιότητα των προϊόντων

Η KNX Association απαιτεί ένα υψηλό επίπεδο παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου σε όλα τα στάδια της ζωής των προϊόντων. Γι‘ αυτό το λόγο, όλα τα κατασκευαστικά µέλη πρέπει να συµµορφώνονται µε το πρότυπο ISO 9001.
 1. Ένα Μοναδικό Ανεξάρτητο Κατασκευαστή Engineering Tool Software: ETS®

Το εργαλείο-λογισµικό για Η/Υ, ETS επιτρέπει το σχεδιασµό, τη µελέτη και τη θέση σε λειτουργία έργων, διαµορφώνοντας πιστοιηµένα προϊόντα KNX. Επιπλέον, το εργαλείο είναι ανεξάρτητου κατασκευαστή: ο εγκαταστάτης του συστήµατος είναι σε θέση να συνδυάζει τα προϊόντα διαφορετικών κατασκευαστών σε µια εγκατάσταση.
 1. Το KNX µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε Όλες τις Περιοχές Εφαρµογών οικιακού και κτιριακού ελέγχου

Το KNX µπορεί να χρησιµοποιηθεί για όλες τις πιθανές λειτουργίες/εφαρµογές στον οικιακό και κτιριακό έλεγχο, που κυµαίνονται από φωτισµό και έλεγχο ρολών, έως τον έλεγχο της ασφάλειας, της θέρµανσης, του αερισµού, του κλιµατισµού,την παρακολούθηση, τον έλεγχο του νερού, τη διαχείριση της ενέργειας, µετρήσεις καθώς και έλεγχο οικιακών συσκευών, ήχου και πολλά άλλα.
 1. Το KNX ταιριάζει σε διαφορετικά είδη κτιρίων

Το KNX µπορεί να χρησιµοποιηθεί τόσο σε νέα, όσο και υπάρχοντα κτίρια. Οι εγκαταστάσεις KNX µπορούν εποµένως εύκολα να επεκταθούν και να προσαρµοστούν για να καλύψουν τις νέες απαιτήσεις, σε λίγο χρόνο και µε µικρές οικονοµικές επιβαρύνσεις (π.χ. νέοι ενοικιαστές όταν µετακοµίζουν σε ένα εµπορικό κτίριο).
 1. Το KNX υποστηρίζει διαφορετικές λειτουργίες διαµόρφωσης

 • Εύκολη εγκατάσταση (E-Mode): Η διαµόρφωση γίνεται χωρίς τη βοήθεια ενός υπολογιστή, αλλά µε έναν κεντρικό ελεγκτή ή µε µπουτόν για παράδειγµα.
 • Εγκατάσταση συστήµατος (S-Mode): Ο σχεδιασµός της εγκατάστασης και η διαµόρφωση γίνονται µέσω ενός υπολογιστή µε εγκατεστηµένο το λογισµικό ETS.
 1. Το KNX υποστηρίζει διάφορα µέσα επικοινωνίας

 • KNX TP (ξεχωριστό καλώδιο bus)
 • KNX PL (υπάρχον δίκτυο ισχύος)
 • KNX RF (µέσω ραδιοσηµάτων)
 • KNX IP
 1. Το KNX µπορεί να διασυνδεθεί µε άλλα συστήµατα

Αρκετοί KNX κατασκευαστές προσφέρουν προσαρµοστές για σύνδεση µε άλλα δίκτυα, δηλαδή µε άλλα συστήµατα κτιριακού αυτοµατισµού, τηλεφωνικά δίκτυα, δίκτυα πολυµέσων, δίκτυα IP, κλπ. Το σύστηµα KNX µπορεί να αντιστοιχηθεί σε αντικείµενα BACnet (όπως τεκµηριώνεται στο διεθνές πρότυπο ISO 16484-5), καθώς επίσης δίνεται η δυνατότητα διασύνδεσης µε την τεχνολογία DALI.
 1. Το KNX είναι ανεξάρτητο από οποιαδήποτε τεχνολογία λογισµικού ή υλικού

Το KNX µπορεί να υλοποιηθεί σε οποιαδήποτε πλατφόρµα µικροεπεξεργαστή. Μπορεί επίσης να ενσωµατωθεί από την αρχή, αλλά για εύκολη είσοδο στην αγορά, οι κατασκευαστές KNX µπορούν επίσης να προσφύγουν σε παρόχους εξαρτηµάτων συστήµατος KNX. Για τα KNX Μέλη, η χρήση του προτύπου KNX είναι εντελώς ΔΩΡΕΑΝ χωρίς πρόσθετα τέλη δικαιωµάτων.
Εξοικονόµηση ενέργειας:
 • µέχρι 50% µε KNX έλεγχο θερµοκρασίας ανά χώρο
 • µέχρι 60% µε KNX έλεγχο φωτισµού
Πράγµατι, η εξοικονόµηση ενέργειας στον κτιριακό τοµέα έχει γίνει σε µεγάλο βαθµό κυρίαρχο θέµα, και αποτελεί καθηµερινή µέριµνα τόσο για τους αρχιτέκτονες όσο και για τους κατασκευαστές κτιρίων. Οι τελευταίως συχνά επαναλαµβανόµενες µεγάλες και µικρές φυσικές καταστροφές µάς υποχρεώνουν να δούµε την επίδραση της αυξανόµενης ανισορροπίας στο περιβάλλον µας και µας αναγκάζουν να κοιτάξουµε προς το µέλλον µε περισσότερη προσοχή και αυξηµένη κοινωνική υπευθυνότητα. Τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη χρήση ενός κτιρίου, καταναλώνονται µεγάλες ποσότητες ενέργειας και γι’ αυτόν το λόγο ένα στοχευµένο σχέδιο δράσης στον τοµέα αυτόν µπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσµατικό. Αυτό δεν σηµαίνει απαραίτητα πως πρέπει να θέτουµε υποχρεωτικά τον ακραίο στόχο ενός κτιρίου «µηδενικής κατανάλωσης ενέργειας», αλλά και µόνο η έξυπνη δικτύωση όλων των κτιριακών λειτουργιών σε ένα αποκεντρωµένο σύστηµα ελέγχου µπορεί να προσφέρει απροσδόκητα αποδοτική εξοικονόµηση.
eik 7
Η δικτύωση όλων των ηλεκτρικών λειτουργιών µε ένα απλό σύστηµα bus προσφέρει τη δυνατότητα για ένα βέλτιστο και συντονισµένο έλεγχο. Oι λειτουργίες της θέρµανσης, του κλιµατισµού, του φωτισµού και της σκίασης, για παράδειγµα, µπορούν να ρυθµίζονται µε βάση τις εξωτερικές συνθήκες περιβάλλοντος και να ελέγχονται επίσης εύκολα µε τοπικά χειριστήρια. Έτσι η κατανάλωση ενέργειας διατηρείται σε ελάχιστα όρια. Δεδοµένου ότι όλες οι ηλεκτρικές συσκευές και εγκαταστάσεις µπορούν εύκολα να διασυνδεθούν µεταξύ τους και να ελεγχθούν από οθόνη αφής ή ακόµα και από ένα δηµόσιο δίκτυο (τηλέφωνο, internet), δηµιουργούνται σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες στον τοµέα της διαµόρφωσης λειτουργιών και της άνεσης.
 
eik 8
Απεριόριστες δυνατότητες σχεδίασης στο φωτισµό, υψηλή ενεργειακή απόδοση και µειωµένα έξοδα συντήρησης χάρη στη µοναδική παγκοσµίως αναγνωρισµένη ανοιχτής αρχιτεκτονικής τεχνολογία ελέγχου για κατοικίες και επαγγελµατικά κτίρια.

Ενιαίο διεθνές πρότυπο

Οι συνηθισµένες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις καλύπτουν απλώς αυτές τις απαιτήσεις µέχρι ένα βαθµό, και µάλιστα µε αυξηµένες δαπάνες για εργασία και υλικά. Για το λόγο αυτόν οι σχεδιαστές και οι επενδυτές, όλο και πιο συχνά, εµπιστεύονται συστήµατα ελέγχου σε κατοικίες και επαγγελµατικά κτίρια µε βάση το διεθνώς αναγνωρισµένο πρότυπο ΚΝΧ (πρώην ΕΙΒ). Δέκτες και αισθητήρια που ελέγχουν εγκαταστάσεις φωτισµού, θέρµανσης, κλιµατισµού και ασφάλειας,µπορούν να ενοποιηθούν σε ένα δίκτυο ελέγχου, το οποίο είναι άνετο, αποδοτικό, εξαιρετικά ευέλικτο και µπορεί ανά πάσα στιγµή να επεκταθεί. Η τεχνολογία κτιριακών αυτοµατισµών ΚΝΧ προσφέρει διαρκώς αναβαθµιζόµενες καινοτόµες λύσεις σε σχέση µε τις παραδοσιακές µεθόδους εγκατάστασης. Αυτό το αποδεικνύει ο ανοδικός δείκτης εφαρµογής σε νεοανεγειρόµενες οικοδοµές αλλά και ανακαινίσεις. Βιοµηχανικά, δηµόσια και ιδιωτικά κτίρια και ιδιοκτησίες εξοπλίζονται µε αυτή την τεχνολογία πάνω από δεκαπέντε χρόνια τώρα.

Ευελιξία στη χρήση

Συχνά κατά τη σχεδίαση των εγκαταστάσεων οι µελλοντικές χρήσεις αλλά και αλλαγές χώρων δεν λαµβάνονται υπόψη. Μια παράλειψη µπορεί να αποδειχθεί στο µέλλον εξαιρετικά ακριβή, δεδοµένου ότι οι εργασίες µετατροπής απαιτούν κατά κανόνα αυξηµένο κόστος. Εδώ είναι που η τεχνολογία ΚΝΧ προσφέρει µεγάλο βαθµό ευελιξίας. Η εγκατάσταση ΚΝΧ µπορεί πολύ εύκολα και µε µικρή δαπάνη να επαναπρογραµµατιστεί. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα να τροποποιηθεί µια εγκατάσταση ΚΝΧ πολύ γρήγορα ώστε να συµβαδίζει µε τις νέες απαιτήσεις, ενώ µπορούν να εισαχθούν και νέες χρήσεις.

Διάφορα υλικά ΚΝΧ

Τα υλικά τα οποία χρησιµοποιήθηκαν στην εγκατασταση ΚΝΧ του ξενοδοχείου είναι ένα σύνολο υλικών που το απαρτίζουν οι εταιρείες ΑΒΒ, SIEMENS, IPAS CARDREADER + HOLDER επίσης DALI interface για την διασύνδεση όλων των φωτιστικών σωµάτων LED (πετυχαίνοντας τον πλήρη έλεγχο του φωτισµού, µε DIMMING, ON-OFF και θέτοντας και διάφορα σενάρια φωτισµού όπως Φωτεινό – Νυκτερινό – Ατµοσφαιρικό για κάθε χώρο χωριστά). Επίσης χρησιµοποιήθηκαν και INTESIS interface για την διασύνδεση των VRV των κλιµατιστικών DAIKIN το οποίο είναι υπεύθυνο για ολόκληρο τον κλιµατισµό του κτιρίου.
Τέλος η αναζήτηση λύσεων σε συνδυασµό µε την εφαρµογή των σηµαντικότερων τεχνολογιών σχεδιάζονται και εφαρµόζονται από την εταιρεία SMART BUILDING SOLUTIONS, για να καλύψουν την καλύτερη διαχείριση των ενεργειακών πόρων των επιχειρήσεων, που γίνετε όλο και πιο επιτακτική, οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε ένα πιο πράσινο µέλλον.
Η πανίσχυρη πλατφόρµα παρακολούθησης, διαχείρισης και προγραµµατισµού ολόκληρων των εταιρικών πόρων και καταναλώσεων της επιχείρησης επιτυγχάνετε µε την οπτικοποίηση την οποία η εταιρεία SMART BUILDING SOLUTIONS εξελίσσει διαρκώς. Σχεδιάζοντας και εφαρµόζοντας την κλιµακούµενη πλατφόρµα του λογισµικού µας, τύπου client/server στοχεύουµε στη διαχείριση συστηµάτων Πληροφορικής, Οπτικοακουστικών µέσων και Διαχείρισης Ενέργειας που διαθέτει δυνατότητες αποµακρυσµένης παρακολούθησης και χρονοπρογραµµατισµού για τα κτηριακά συγκροτήµατα. Μέσα από οποιαδήποτε PC, TABLET, ΟθΟΝΕΣ ΑΦΗΣ ή SMART PHONES προσφέρουµε ένα φιλικό περιβάλλον που επιτρέπει την κεντρική διαχείριση φωτισµού, κλιµατισµού και των υπόλοιπων υποσυστηµάτων ακόµα και του οπτικοακουστικού εξοπλισµού, ενός κτηρίου. Παράµετροι που θεωρούνται κρίσιµοι µπορούν να ενεργοποιούν δράσεις, ειδοποιήσεις (διάφορα σενάρια, SMS, email alerts) και συναγερµούς. Η πιο κάτω απεικόνιση, µας δείχνει την συνολική καταγραφή ενέργειας ενός συγκρο-τήµατος κτιρίων στο σύνολο της ηµέρας, προσδιορίζοντας το ολικό ποσό κοστολόγισης της ανα ηµέρα ή ανα εβδοµάδα ή ανα µήνα ή ακόµα και ανα χρόνο. Επίσης φαίνονται και οι αντίστιχες καταγραφές ενέργειας για διάφορα τµήµατα ενός συγκροτήµατος:
sxima
Το έξυπνο κτίριο που επιτυγχάνεται στην ουσία µε το σύστηµα KNX είναι η εφαρµογή συστηµάτων διαχείρισης µε απώτερο σκοπό την ευέλικτη, εύκολη, αλλά και οικονοµική χρήση του κτιρίου. Με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και τα εξειδικευµένα συστήµατα που αναφέραµε παραπάνω, η µελέτη υλοποιείται και το φως γίνεται µέρος της αρχιτεκτονικής γλώσσας στην προσπάθεια να εκφραστεί η αίσθηση απλότητας, νοσταλγίας και οικειότητας. Στόχος του έργου ήταν η δηµιουργία ενός άρτιου χώρου διαµονής που εµπνέει και προκαλεί να τον ανακαλύψει ο επισκέπτης µέσα από µια ατµοσφαιρική εµπειρία που συνθέτει και η παραµικρή λεπτοµέρεια του σχεδιασµού.
eik 9
Αρχιτεκτονική µελέτη – επίβλεψη εσωτερική διακόσµηση – διαχείριση έργου: MOSQ & associates
Στατική µελέτη:  Λυµπέρης Νικόλαος
Αυτοµατισµοί-συστήµατα έξυπνων κτιρίων: Προυσάλογλου Παντελής
Η Κατασκευαστική Τεχνική Εταιρεία: SMART BUILDING SOLUTIONS Βραβευµένη µε 2 βραβεία ΚΝΧ (1 ΔΙΕΘΝΕΣ + 1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ)
Μελέτη φωτισµού:  Μαχαιρίδη Θεοφίλη
Μηχανολογική µελέτη: Καραντώνης Ευάγγελος – Παπαδούλης Ν, Τεχνική Εταιρεία «ΕΥ ΖΗΝ»

0 comments:

Post a Comment