LATEST NEWS

Have a quick look at our blog to show you all of the latest news from Europlan...

TEST

TEST
WHAT TO SAY HERE

Monday, 29 August 2016

Notre Ntam’: Κρυμμένες μέσα σε ελαιώνα, δύο εντυπωσιακές κατοικίες με άπλετη θέα στο Αιγαίο


Οι ιδιοκτήτες, δυο αδέλφια με τις οικογένειες τους, έχοντας ζήσει μια αστική ζωή μεταξύ Αθήνας και Βοστόνης, αποφάσισαν να χτίσουν νέους δεσμούς με την πατρογονική γη, τη Λέσβο. Εκεί ανέθεσαν στην Έλενα Ζερβουδάκη του γραφείου Ζ-level να σχεδιάσει και να δημιουργήσει τις δύο εντυπωσιακές κατοικίες. Κάπως έτσι ξεκίνησε η δημιουργία του Notre Ntam’ στο όμορφο νησί του Αιγαίου.

Τοποθετημένες στο ακρωτήρι του Αγίου Φωκά στη νοτιοδυτική πλευρά της Λέσβου, σε μια αγροτική περιοχή μέσα στους ελαιώνες με μοναδική δόμηση τα μικρά πέτρινα αγροτικά κτίσματα – ντάμια, οι δύο αυτές κατοικίες είναι εντυπωσιακές τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Σ’ ένα επικλινές παραθαλάσσιο οικόπεδο 35 στρεμμάτων με 300 ελαιόδεντρα, η Έλενα Ζερβουδάκη δούλεψε τη μελέτη της ώστε να πετύχει μια καλαίσθητη ένταξη των κατοικιών στο ανάγλυφο του τοπίου, να υπάρχει ήπια προσβασιμότητα, να αναπτυχθεί μια διαλεκτική σχέση μεταξύ των δυο κτιρίων, να εκμεταλλευτεί την άπλετη θέα και παράλληλα να ενσωματώσει βιοκλιματικά στοιχεία κάνοντας χρήση φυσικών υλικών.
eik 1
eik 2
Ο σχεδιασμός έγινε με στόχο την επανερμηνεία των τοπικών παραδοσιακών αναφορών αλλά και από τα αγροτικά και προβιομηχανικά κτίρια που βρίσκονται στην περιοχή. Κυρίαρχο θέμα ήταν ο χειρισμός ενός προνομιακού οικοπέδου με ευνοϊκές συνθήκες σε δύσκολους καιρούς.
Η χωροθέτηση των κατοικιών έγινε με βάση την ένταξη τους στο λόφο, καθώς τοποθετήθηκαν κάτω από το επίπεδο της κορυφογραμμής, μέσα στον ελαιώνα, αφήνοντας άθικτο το τοπίο που τις περιβάλλει. Από τα 35 στρεμ. του οικοπέδου καλύφθηκαν με σκληρό υλικό τα 600τ.μ, ενώ στο υπόλοιπο οικόπεδο διατηρήθηκε η γη, καταγράφηκαν και επισκευάστηκαν οι παλιές πεζούλες του ελαιώνα.
eik 4
Οι κατοικίες τοποθετήθηκαν παράλληλα στις υψομετρικές καμπύλες, μεταξύ του τέλους του ελαιώνα και της αρχής του παραθαλάσσιου ανάγλυφου λειτουργώντας ως πέρασμα από τη γη στη θάλασσα. Η ζώνη αυτή επιτρέπει τη ροή του τοπίου και οριοθετείται με μια συμπαγή και μια ελαφριά πλευρά: η όψη προς τον ελαιώνα είναι πέτρινη με ανοίγματα που απομονώνουν στιγμιότυπα του τοπίου, ενώ η όψη που αντικρίζει τη θάλασσα είναι διάφανη και ενιαία. Το κτίριο μοιάζει να φύεται από το έδαφος προς την πλευρά του ελαιώνα και να ίπταται προς τη μεριά της θάλασσας.
eik 5
eik 6 + lezanta
Οι κατοικίες είναι ισόγειες, έχουν επίμηκες ορθογώνιο σχήμα και έχουν σχεδιαστεί με βιοκλιματικές αρχές διαμπερότητας, αερισμού και σκίασης..

Προσεγγίζοντας και διασχίζοντας το οι χώροι ξεδιπλώνονται με κινηματογραφικά sequence ενώ η θάλασσα εμφανίζεται σταδιακά καθώς καδράρεται αρχικά μέσα από τον συμπαγή πέτρινο τοίχο της όψης, στη συνέχεια από τις σκιερές στοές και τις βαθιές βεράντες που προστατεύουν από τον ήλιο και τελικά η θέα της απελευθερώνεται στον πρόβολο πάνω από το γκρεμό.
eik 7
eik 8
eik 9
eik 10
eik 11
eik 12
eik 13
eik 14 + lezanta
Το καθιστικό που επεκτείνεται στην βεράντα, οδηγεί το βλέμμα προς το πέλαγος δημιουργώντας την αίσθηση ενός ενιαίου χώρου χωρίς όρια.

eik 15
eik 16
eik 17
eik 18
eik 19
eik 20 + lezanta
Οι εξωτερικοί χώροι είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι ώστε να υπάρχει αυτονομία από τους εσωτερικούς χώρους για την εξυπηρέτηση των ιδιοκτήτων και των επισκεπτών τους, με υπαίθρια κουζίνα, λαχανόκηπο, χώρους καθιστικού, φαγητού και υγιεινής και υποδομή για υπαίθριες προβολές σινεμά.

eik 21
eik 22 + lezanta
Οι συνεπίπεδοι εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι παρέχουν την αίσθηση της συνέχειας και της ροής δίνοντας πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες τα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν σε όλους τους χώρους. Η πισίνα δημιουργήθηκε ώστε να εξυπηρετούνται άτομα με δυσκολία πρόσβασης στη θάλασσα.

eik 23
eik 24
eik 25
eik 26
eik 27 + lezanta
Στους εσωτερικούς χώρους οι χρωματικοί τόνοι των φυσικών υλικών, της τσιμεντοκονίας, της τοπικής πέτρας, των μεταλλικών πλαισίων δίνουν την αίσθηση της συνέχειας με τον ελαιώνα.

Notre Ntam’ – Kατοικίες στη Λέσβο.
Αρχιτέκτων: z-level / Ελενα Ζερβουδακη
Θέση: Άγιος Φωκάς, Λεσβος, Ελλαδα
Επιφάνεια οικοπέδου: 35.000m²
Επιφάνεια κτιρίου 1: 250m²
Επιφάνεια κτιρίου 2: 150m²
Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος

0 comments:

Post a Comment