LATEST NEWS

Have a quick look at our blog to show you all of the latest news from Europlan...

TEST

TEST
WHAT TO SAY HERE

Monday, 17 October 2016

Οι απαιτήσεις φωτισμού σε μια ξενοδοχειακή μονάδα


Το ξενοδοχείο μπορεί να είναι μέρος των επαγγελματικών καθηκόντων των πελατών ή μια ευχάριστη απόδραση από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Μέσα στο απαιτητικό και πολύπλευρο αυτό πλαίσιο ο τεχνητός φωτισμός καλείται να παίξει ένα παρομοίως απαιτητικό ρόλο, αυτό της δημιουργίας της κατάλληλης ατμόσφαιρας και συναισθημάτων άνεσης, χαλάρωσης, ηρεμίας, ευχαρίστησης και ευεξίας των φιλοξενουμένων, που είναι υψίστης σημασίας για το χαρακτήρα και την ταυτότητα ενός καλού ξενοδοχείου. Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός “φωτεινού” ξενοδοχείου όπου το φως να ξεπερνά την απλή ανάγκη χρήσης και ελεγχόμενο και επεξεργασμένο κατάλληλα να εκπλήσσει θετικά, να απευθύνεται στην σκέψη, να διεγείρει τη φαντασία.

101416_1136_1.jpg

Ο σκοπός είναι η σύνθεση φωτεινότητας και χρώματος στο συνολικό οπτικό πεδίο του παρατηρητή. Ανάδειξη δεν είναι μόνο η απλή προβολή ενός ξενοδοχείου αλλά μια ολιστική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη το σύνολο των λειτουργικών, αισθητικών αναγκών καθώς και αυτών της εξοικονόμησης ενέργειας επιδιώκοντας να δημιουργήσει ένα ποιοτικό, άνετο και ευχάριστο χώρο φιλοξενίας.

Η τεχνική που συχνά χρησιμοποιείται βασίζεται στη δημιουργία πολλαπλών στρωμάτων ή επιπέδων φωτισμού. Έτσι για παράδειγμα, ο σχεδιασμός αρχιτεκτονικού φωτισμού των χωρών υποδοχής και αναμονής ενός ξενοδοχείου μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα στρωματά από χωνευτά φωτιστικά οροφής (downlights), ένα στρώμα έμμεσου φωτισμού (‘κρυφός’ φωτισμός κυρίως με ταινίες LED), ένα στρώμα διακοσμητικού φωτισμού (διακοσμητικά φωτιστικά όπως για παράδειγμα πολυέλαιοι, επιτραπέζιες λάμπες και φωτιστικά δαπέδου), πιθανότατα ένα στρώμα προβολών από ειδικό εξοπλισμό στους τοίχους και ένα ή και περισσότερα στρώματα φωτισμού με χρήση χρώματος. Μπορούμε, επίσης, να επιλέξουμε να φωτίσουμε τα αρχιτεκτονικά, διακοσμητικά (πχ. έργα τέχνης, γυάλινες επιφάνειες) ή και λειτουργικά στοιχεία (πχ. το χώρο της κεντρικής εισόδου, της ρεσεψιόν κλπ.) τα οποία θα μπορούσαν να ωφεληθούν σημαντικά από φωτισμό ανάδειξης. Εδώ ο φωτισμός ανάδειξης προσθέτει ‘δράμα’ σε ένα χώρο και αυξάνει το οπτικό ενδιαφέρον.

Αίθουσες υποδοχής και ρεσεψιόν

101416_1136_2.jpg

H πρώτη εντύπωση που ο πελάτης σχηματίζει για τον εσωτερικό χώρο του ξενοδοχείου αμέσως μετά τη διέλευση του από την περιστρεφόμενη πόρτα είναι ιδιαίτερα σημαντική και σε μεγάλο βαθμό προσφέρει μια αίσθηση του επίπεδου των προσφερόμενων υπηρεσιών. Ο φωτισμός θα πρέπει να δημιουργεί μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, να ενισχύει το αίσθημα ενθουσιασμού στους πελάτες και να βοηθάει στον εύκολο προσανατολισμό στους υπολοίπους χώρους χωρίς την ανάγκη αμέτρητων πινακίδων.

Σαλόνια και λοιποί κοινόχρηστοι χώροι

101416_1136_3.jpg

H σύγχρονη προσέγγιση στο φωτισμό των συνήθως μεγάλων αυτών χώρων καλεί για δημιουργία δυναμικών χώρων με έντονο δράμα με σκοπό την ενίσχυση του ενδιαφέροντος και ενθουσιασμού των πελατών. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών όπως για παράδειγμα τα LEDs, οι οπτικές ίνες και η δημιουργική ενσωμάτωση τους στην αρχιτεκτονική και διακόσμηση του χώρου μαζί με την αυξανόμενη χρήση χρώματος αρχίζουν να συνδυάζονται για τη δημιουργία της επιθυμητής ατμόσφαιρας.

Διάδρομοι

101416_1136_4.jpg

Οι διάδρομοι που οδηγούν στα δωμάτια είναι συχνά από εκείνους τους χώρους μετάβασης που παραδοσιακά στερούνται ιδιαίτερης προσοχής στο θέμα του φωτισμού. Το γεγονός ότι οι χώροι αυτοί συχνά δεν έχουν καθόλου φυσικό φως και ότι απαιτείται να έχουν φωτισμό σε 24ωρη βάση έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο από άποψη αισθητικής όσο και από άποψη κατανάλωσης ενέργειας.

Ένα σύστημα ελέγχου του φωτισμού θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά τόσο στην εξασφάλιση των απαραίτητων επιπέδων φωτισμού για διαφορετικές ώρες της ημέρας όσο και στη δημιουργία διαφόρων ‘σκηνών’ φωτισμού με δυνατότητα αλλαγής μεταξύ φωτεινών πηγών.

Ο επιλεκτικός φωτισμός ανάδειξης των εισόδων των δωματίων είτε με ένα φωτιστικό τοίχου είτε με ένα συγκεκριμένο φωτιστικό οροφής είτε ακόμα και με φωτεινά νούμερα στις πόρτες, μπορεί να προσθέσει ενδιαφέρον ειδικά σε συνδυασμό με έμμεσο φωτισμό ή με διακοσμητικά κρεμαστά φωτιστικά για το γενικό φωτισμό των διαδρόμων.

Δωμάτια

101416_1136_5.jpg

Εδώ κάντε τους πελάτες σας να νιώσουν σαν το σπίτι τους από τη στιγμή που θα έρθουν μέχρι τη στιγμή που θα αποχωρήσουν, χρησιμοποιώντας αποδοτικό φωτισμό στα δωμάτια με επιτραπέζια, απλίκες και κρεμαστά φωτιστικά που θα προσφέρουν φωτεινές αποχρώσεις παρόμοιες με τις ανέσεις του σπιτιού τους.

Η δυνατότητα να προσφέρεται στον επισκέπτη ένας βαθμός ελέγχου του φωτισμού έχει γίνει αντικείμενο ιδιαίτερης συζήτησης τα τελευταία χρόνια ειδικά με την εγκατάσταση φωτισμού σε κορυφαία ξενοδοχεία όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το χρώμα και την ένταση του φωτισμού στο δωμάτιο ανάλογα με τις ανάγκες του. Σε κάθε περίπτωση η λογική τοποθέτησης των διακοπτών ελέγχου του φωτισμού στα δωμάτια κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική ως προς την άνετη διαμονή των επισκεπτών.

Εστιατόρια και bar

restaurant

Τα εστιατόρια και τα bar είναι πρωτίστως χώροι κοινωνικής συνεύρεσης και για το λόγο αυτό ο φωτισμός θα πρέπει να κερδίζει τα θετικά τους σχόλια. Οι πελάτες ενός εστιατορίου ή bar πρέπει να αισθάνονται ότι ο φωτισμός είναι άνετος και κατάλληλος, να είναι σε θέση να διαβάσουν το μενού με ευκολία και να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Επιπρόσθετα ο φωτισμός θα πρέπει να προσδίδει ενδιαφέρον στο χώρο. Η οπτική μονοτονία προκαλεί κούραση και ανία. Συνήθως επιλέγεται λανθασμένα μια και μόνη τεχνική φωτισμού. Το μυστικό είναι η δημιουργία μιας σειράς επιπέδων-στρωμάτων φωτισμού, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται οπτική ποικιλία και ενδιαφέρον.

Έλεγχος φωτισμού

0 comments:

Post a Comment