LATEST NEWS

Have a quick look at our blog to show you all of the latest news from Europlan...

TEST

TEST
WHAT TO SAY HERE

Wednesday, 23 November 2016

Κατοικία στο Γέρακα από τους Office 25 Architects


Η κατοικία βρίσκεται στην περιοχή του Γέρακα Αττικής, ένα προάστιο της Αθήνας, σε μια περιοχή με μονοκατοικίες με μικρούς κήπους, στενόμακρα οικόπεδα, και αδιαμόρφωτους κοινόχρηστους χώρους.

eik-1
eik-2
eik-3
Με δεδομένη την μορφή του οικοπέδου «στενό πρόσωπο – μεγάλο βάθος» και την θέα του αποκλειστικά προς το πάρκο, οι Office 25 Architects αποφάσισαν να ακουμπήσουν στα δύο όμορα οικόπεδα. Για να εκμεταλλευτούν τη θέα προς το πάρκο, οργανώσαν το σαλόνι στο μπροστινό τμήμα του ισογείου και την κουζίνα στον πίσω μέρος του οικοπέδου, σε άμεση επαφή με τον ιδιωτικό κήπο. Η επιλογή αυτή επιτρέπει στην οικογένεια να ανοίγει την κουζίνα της κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο κήπο και να εκμεταλλεύεται την σχέση του μέσα με το έξω.
eik-4
eik-5
eik-6
Ο καμπύλος τοίχος στο αριστερό όριο του οικοπέδου οδηγεί τον επισκέπτη σταδιακά προς την είσοδο της κατοικίας. Η θέση της εισόδου στο σημείο αυτό, διευκολύνει στην σωστή οργάνωση των χώρων διημέρευσης χωρίς να σπαταλά χρήσιμη επιφάνεια σε κινήσεις. Φωτισμένη από το εσωτερικό αίθριο που διαπερνά όλους τους ορόφους, διαχέει την κίνηση χωρίς να σπαταλά χώρο σε ανώφελες πορείες.
eik-7
eik-8
Με την δημιουργία ενός εσωτερικού κήπου στο όριο του οικοπέδου, οι αρχιτέκτονες έλυσαν διάφορες λειτουργικές ανάγκες του σπιτιού, όπως τον φυσικό φωτισμό και δροσισμό του, την δημιουργία πρασίνου στο μέσο της κατοικίας, και συγχρόνως πετύχαν την βιοκλιματική λειτουργία του κτιρίου. Ο όροφος αναπτύχθηκε σε ένα όγκο καθ’ όλο το πλάτος του οικοπέδου, εκμεταλλευόμενος τις θεάσεις προς το πάρκο από όλα τα υπνοδωμάτια. Επιπλέον προσφέρει τη στέγαση στην είσοδο της κατοικίας.
eik-9
eik-10
Στο επίπεδο του ορόφου φιλοξενούνται ένα οικογενειακό καθιστικό με τους ιδιωτικούς χώρους των δωματίων και των μπάνιων τους. Το υπόγειο οργανώνεται γύρω από χώρο φιλοξενίας με το κελάρι και το κλειστό χώρο στάθμευσης. Βοηθητικοί χώροι με τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις συμπληρώνουν την κάτοψη του υπογείου επιπέδου.
eik-11
eik-12
Βασική αρχή στην ογκοπλασία της κατοικίας, ήταν η αποτύπωση της λειτουργικής ανάπτυξης στο κέλυφος. Το λευκό σαν χρώμα του κυρίαρχου όγκου συνδυάστηκε με το παλαιωμένο ξύλο του κέδρου στην επενδεδυμένη επιφάνεια του ορόφου και τις γυάλινες επιφάνειες της περίφραξης στα όρια του οικοπέδου. Οι εξωτερικές ξύλινες σφηνοειδείς επενδύσεις πλαισιώνουν τα ανοίγματα των δωματίων και αξιοποιούν τους κενούς χώρους που δημιουργούνται για την διέλευση των μηχανολογικών σωληνώσεων. Η σύγχρονη αισθητική του κτιρίου συνδυάστηκε με ανάλογες επιλογές υλικών και επίπλων στην εσωτερική διακόσμηση της κατοικίας.

Εσωτερική διακόμηση: Ιωάννα Παππά, Φωτισμός: Μαρίζα Γαλάνη, Ράνια Μάχα, Φωτογραφίες: © Ματθαίος Κλεάνθης

Πηγή: Office 25 Architects

0 comments:

Post a Comment