LATEST NEWS

Have a quick look at our blog to show you all of the latest news from Europlan...

TEST

TEST
WHAT TO SAY HERE

Monday, 14 November 2016

The floating apartment: Ένα μίνιμαλ καταφύγιο μπροστά από τον Θερμαϊκό


Ένα γωνιακό διαμέρισμα στη Λεωφόρο Νίκης με εντυπωσιακή θέα και θέση. Ξυλεπενδύσεις, κρυφοί γραμμικοί φωτισμοί, καθαρά παραλληλόγραμμα σχήματα και γήινα χρώματα  συνθέτουν τον βασικό χαρακτήρα που κάνει ξεχωριστό το «The floating apartment» ένα πρότζεκτ που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project.  

eik-1
eik-2
eik-3
Το διαμέρισμα βρίσκεται επί της Λεωφόρου Νίκης στη Θεσσαλονίκη, σε έναν από τους πρώτους ορόφους της οικοδομής, με θέα όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και στον δρόμο και στην προβλήτα.
eik-4
eik-5
Οι ανάγκες κατοίκησης αφορούν σε ένα master bedroom, με βεστιάριο και ensuite bathroom, ένα δωμάτιο φιλοξενούμενων, ένα κοινό wc, καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία και τέλος, έναν μικρό αποθηκευτικό χώρο.

Ο σχεδιασμός:

Το σχήμα της κάτοψης του περιγράμματος οδήγησε σε χαράξεις διαγώνιες, παράλληλες και κάθετες στις οδούς στις οποίες βλέπει το διαμέρισμα. Οι κύριοι χώροι του καθιστικού, της κουζίνας και της τραπεζαρίας χωροθετούνται μπροστά, με το master bedroom να βλέπει στο καθιστικό και μέσω αυτού στο κεντρικό άνοιγμα στην όψη. Άνεση, λειτουργικότητα και πολυτέλεια διασφαλίζονται σε όλους τους χώρους μέσα από την αφαιρετική αισθητική και τη μινιμαλιστική προσέγγιση των αρχιτεκτονικών επιλογών.
eik-6
eik-7
Η κουζίνα είναι μία ευθύγραμμη κατασκευή, με ένα μεγάλο πλατό που λειτουργεί ως επιφάνεια εργασίας και τραπεζαρία, στο ίδιο μήκος με τον πάγκο. Ο γωνιακός καναπές είναι ταυτόχρονα προσανατολισμένος στην παραλία, στο δρόμο και στην εστία του τζακιού.
eik-8
eik-9
Η πρόσβαση στο δωμάτιο γίνεται μέσα από τη μεταλλική βιβλιοθήκη του καθιστικού, καθώς η διπλή συρόμενη πόρτα είναι ενσωματωμένη στη σύνθεση της βιβλιοθήκης. Στους τοίχους του δωματίου εφαρμόστηκε ξυλεπένδυση ενώ οι θύρες για το βεστιάριο και το wc αποτελούν τμήμα της ξυλεπένδυσης αυτής. Το συνεχές ξύλινο στοιχείο προσδίδει στο διαμέρισμα έναν έντονο χαρακτήρα ενώ ταυτόχρονα δίνει την αίσθηση ξενοδοχείου.
Η κάτοψη του ensuite wc είναι τριγωνική, καθώς παραλαμβάνει όλες τις κλίσεις του σχήματος του διαμερίσματος. Το δεύτερο δωμάτιο φιλοξενουμένων βρίσκεται πίσω, με αποθηκευτικό χώρο σε εσοχές, διασφαλίζοντας έτσι έναν καθαρό ορθογωνισμένο χώρο.
eik-10
eik-11
Τα υλικά και τα χρώματα της κατοικίας δουλεύτηκαν όλα μαζί, ώστε να βρεθεί μία εναρμονισμένη παλέτα. Στο δάπεδο εσωτερικού και εξωστών στρώθηκαν πλακίδια μεγάλων διαστάσεων στο χρώμα της άμμου ώστε να αποφευχθούν οι αρμοί. Τα ξύλα σε έπιπλα και δάπεδο στο πίσω δωμάτιο έχουν ανοιχτή, φυσική απόχρωση. Το άλλο βασικό χρώμα είναι το μεταλλικό γκρι ανθρακί των κουφωμάτων, το οποίο επαναλήφθηκε στη βιβλιοθήκη και στο μεταλλικό σκελετό του πλατό στην κουζίνα. Ο πάγκος κουζίνας και το τραπέζι είναι από χαλαζία, λεπτού πάχους.
eik-12
eik-13
Τα κουφώματα είναι λεπτού προφίλ, με οδηγούς χωνευτούς στο δάπεδο, ελαχιστοποιώντας το οπτικό εμπόδιο στην θέα. Στο κεντρικό άνοιγμα τοποθετήθηκε σταθερό κούφωμα από το δάπεδο μέχρι την οροφή, ενώ στη γωνία του καθιστικού σχεδιάστηκε σταθερό, χωνευτό τζάμι χωρίς προφίλ. Όλες οι εσωτερικές θύρες έχουν το μέγιστο ύψος μέχρι τις οροφές, κρυφές κάσες και μηχανισμούς. Όλα τα κρύσταλλα έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία αντίστασης στην άμεση ηλιόπτωση. Εσωτερικά έχουν τοποθετηθεί ένθετα στην οροφή υπόλευκα ρολά ηλιοπροστασίας. Στο διαμέρισμα τοποθετήθηκε ενδοδαπέδια θέρμανση και κεντρικός κλιματισμός, τα στόμια του οποίου βρίσκονται πάνω από τις πόρτες, ενώ ενσωματώνονται κατά μήκος της βιβλιοθήκης σε ένα μεγάλο, ενιαίο, ειδικά σχεδιασμένο στόμιο.
eik-14
eik-15
Η μελέτη του φωτισμού υπήρξε ένα σημαντικό σημείο για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του έργου. Οι γραμμικές χαράξεις στην οροφή ακολουθούν τις χαράξεις της κάτοψης. Γραμμές διατρέχουν την περίμετρο του σαλονιού, ανεβαίνουν από το δάπεδο στην οροφή και λειτουργούν ως οδηγοί κατεύθυνσης της θέασης και των σημείων ενδιαφέροντος στο εσωτερικό και το εξωτερικό της κατοικίας. Κρυφοί γραμμικοί φωτισμοί σε κατασκευές επίπλων, στη βιβλιοθήκη, στο κεφαλάρι και στο κρεβάτι, τονίζουν τις επιφάνειες, τις ακμές και τις γωνίες, φωτίζοντας το χώρο.

Σχεδιασμός-Κατασκευή: Urban Soul Project

Μελέτη φωτισμού: Urban Soul Project-Χρήστος Χατζηβασιλείου

Φωτογράφιση: Στέφανος Τσακίρης

0 comments:

Post a Comment