LATEST NEWS

Have a quick look at our blog to show you all of the latest news from Europlan...

TEST

TEST
WHAT TO SAY HERE

Monday, 13 February 2017

Πέτρινη βιοκλιματική κατοικία στην Ανάβυσσο – Whitebox Architects

Το οικόπεδο βρίσκεται στην περιοχή Λάκκα, επάνω από τον κόλπο της Αναβύσσου. Χαμηλή βλάστηση, βραχώδες έδαφος με μικρή κλίση προς τον κόλπο που βρίσκεται νοτιοανατολικά και ισχυροί βορειονανατολικοί άνεμοι (τοπικό θερμικό φαινόμενο) είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αφιλόξενου φυσικού περιβάλλοντος.



Οι αρχιτέκτονες Παναγιώτης Κοκκαλίδης,  Αλίκη Τριανταφυλλίδου και Άννα Δρέλλα σχεδίασαν μία κατοικία σε σχήμα Γ, ώστε να προστατεύσουν την κύρια αυλή από τους ισχυρούς τοπικούς ανέμους.

Το ισόγειο, χωρισμένο σε δυο επίπεδα, ακολουθεί την ομαλή κλίση του εδάφους προς τη θάλασσα. Στη βορειοδυτική πλευρά και ενώ οι στεγασμένοι χώροι διακόπτονται, τα δομικά στοιχεία του κτιρίου απελευθερώνονται από τον κύριο όγκο  και συνεχίζουν την πορεία τους μέχρι να σχηματιστεί ένας προστατευμένος από το βοριά με πέτρινους τοίχους και τον ήλιο με ξύλινες σταθερές περσίδες, υπαίθριος χώρος. Πέργκολες στη νότια πλευρά του σπιτιού προστατεύουν από τη διείσδυση των ακτίνων του ήλιου από τις γωνιακές τζαμαρίες που είναι στραμμένες προς τη θάλασσα.

Η χοντρή λιθοδομή των 70 εκ. με τα μικρά ανοίγματα προς τον βορρά, ο έγχρωμος σοβάς και η ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή που δόθηκε στη σύνδεση των ακατέργαστων υλικών, όπως η πέτρα και το μπετόν με τα άλλα υλικά, ξύλο, μέταλλο, γυαλί, βαμμένο γύψο, δείχνει την προσοχή των αρχιτεκτόνων σε κάθε κατασκευαστική λεπτομέρεια.
Με δομικά υλικά την πέτρα, το εμφανές σκυρόδεμα, το ξύλο και το γυαλί, οι αρχιτέκτονες δόμησαν μία κατοικία μοντέρνα, κομψή και με στοιχεία διακριτικής πολυτέλειας, που δεν παραλείπει να κάνει και μία ιστορική αναφορά στους Έλληνες πρόσφυγες και την αρχιτεκτονική της περιοχής τους με το ξύλινο «σαχνισί» να δίνει το παρόν.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη: Whitebox Architects – Π. Κοκκαλίδης, Α.Τριανταφυλλίδου, Α. Δρέλλα, Στατική μελέτη: Χ. Βαχλιώτης, H/M μελέτη: Conap – Α. Ψαρουδάκης , Τεχνική εταιρεία κατασκευής: Αλφαδομική, Α. Σαλβαρίδου, Whitebox Architects, Συνεργάτες: N. Τριανταφυλλίδου (3D σχεδιασμός), Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 260 m², Xρόνος μελέτης: 2009, Xρόνος κατασκευής: 2011, Φωτογραφίες: George Fakaros.

0 comments:

Post a Comment