LATEST NEWS

Have a quick look at our blog to show you all of the latest news from Europlan...

TEST

TEST
WHAT TO SAY HERE

Friday, 14 July 2017

Διαμόρφωση εξωτερικού χώρου τουριστικών κατοικιών στη Φολέγανδρο

Photo © John Athimaritis
 
Στο νοτιοδυτικό τμήμα της Φολεγάνδρου, στον οικισμό της Άνω Μεριάς, σε ένα από τα πιο γαλήνια μέρη του νησιού, βρίσκονται οι δυο τουριστικές κατοικίες. Οι κατοικίες έχουν κατασκευαστεί με πρόθεση να ενταχθούν στο φυσικό ανάγλυφο της περιοχής και να σεβαστούν τις κτηριολογικές και μορφολογικες απαιτήσεις του νησιού.

Photo © John Athimaritis

Τα κτήρια αναπτύσσονται γραμμικά, παράλληλα προς τις υψομετρικές καμπύλες του οικοπέδου και τη θέα, σε ισόγειους όγκους με διαφορετικά ύψη. Ο σχεδιασμός των εξωτερικών χώρων των δυο κατοικιών ακολουθεί την πεποίθηση ότι ο εξωτερικός χώρος οφείλει να συνδέεται με τον εσωτερικό και να αποτελεί συνέχειά του.

Photo © John Athimaritis

Ζητούμενο ήταν η συνεχής χρήση των εξωτερικών χώρων και η μεταφορά αρκετών λειτουργιών έξω. Στον κύριο κυβικό όγκο της μιας κατοικίας έχει προσαρτηθεί μικρότερος ημικυκλικός.

Photo © John Athimaritis

Συνέχεια αυτού αποτελεί ο ημικυκλικός διάτρητος τοίχος που δημιουργεί την είσοδο του ημιυπαίθριου χώρου που συνδέει τις δύο κατοικίες και ενοποιεί την όψη.

Photo © John Athimaritis

Αυτό είναι και το σημείο των εξωτερικών χώρων που λειτουργεί σαν εστία, σαν σημείο συνάντησης και επικοινωνίας, καθώς αποτελεί την κοινή αυλή των δύο κατοικιών με τον χώρο του μπάρμπεκιου και το καθιστικό αλλά και το σημείο που οδηγεί τον επισκέπτη προς την εντυπωσιακή θέα.

Photo © John Athimaritis

Έχουν κατασκευαστεί χτιστοί καναπέδες οι οποίοι στεγάζονται με πέργκολα. Ξύλινες πέργκολες έχουν επίσης κατασκευαστεί για ηλιοπροστασία λόγω του προσανατολισμού των κτηρίων, μπροστά από τους επιμέρους χώρους των κατοικιών οι οποίες εν τέλει δημιουργούν ζώνες ιδιωτικότητας συνδυαστικά με τα ξύλινα διαχωριστικά (πετάσματα).

Photo © John Athimaritis

Τα υλικά κατασκευής είναι η πέτρα στα τοιχεία των διαμορφώσεων και σε ορισμένους κτηριακούς όγκους, πλάκες για τις αυλές και τον περιβάλλοντα χώρο.

Photo © John Athimaritis

Λευκό χρώμα στα ξύλινα στοιχεία, στους κτηριακούς όγκους και σε μικρά παρτέρια ώστε να υπάρχει εναλλαγή με τη χρήση πέτρας. Η φύτευση είναι προσαρμοσμένη στην χλωρίδα της περιοχής και έχει δοθεί έμφαση στα ελαιόδεντρα.

Photo © John Athimaritis

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Διαμόρφωση εξωτερικού χώρου τουριστικών κατοικιών «Green Luxury Villas», Τοποθεσία: Οικισμός Άνω Μεριάς – Φολέγανδρος – Κυκλάδες – Ελλάδα, Σχεδίαση εξωτερικών χώρων: mk studio architecture+design (Μυρσίνη Κοπανάρη), Αρχιτεκτονική Μελέτη: Άννα Παράσχου, Χρόνος Μελέτης: 2015, Κατασκευή: 2016-2017, Φωτογραφίες: Γιάννης ΑθυμαρίτηςΜυρσίνη Κοπανάρη.

ENG Text

At the southwestern area of the island of Folegandros, at the settlement of Ano Meria, in one of the most tranquil areas of the island, two guest residences are settled. The residences have been constructed with the intention to be part of the area’s natural terrain and to meet the building and morphological requirements of the island.  

Photo © Myrsini Kopanari.


Photo © Myrsini Kopanari.

The buildings are developed linearly, parallel to the elevation curves of the land and the view, with ground floor volumes in different heights. The exterior space’s design of the two residences follows the idea that the exterior space must be connected with the interior and be its continuation.

Photo © Myrsini Kopanari.


Photo © Myrsini Kopanari.

One of the main issues was the constant use of the exterior space by transferring outside as many as possible functions. A smaller semicircular volume has been attached to the main cubic volume of one of the residences.

Photo © Myrsini Kopanari.


Photo © Myrsini Kopanari.

It’s continuity is the semicircular perforated wall that creates the entrance to the semi-outdoor space that connects the two residences and unifies the exterior space.

Photo © Myrsini Kopanari.

This is exterior space area functions as the main focus, a meeting point since it is the common courtyard for both residences with a barbecue and sitting area, which also guides the visitor towards the magnificent view.

Photo © Myrsini Kopanari.

Built-in sofas covered with a pergola have been constructed. The wooden pergolas have also been constructed to offer sun protection due to the buildings’ orientation, in front of the residences’ individual spaces which ultimately in combination with the wooden partitions create privacy zones.

Photo © Myrsini Kopanari.


Photo © Myrsini Kopanari.

The construction materials that were used, is rock for the configuration walls and some buildings, slabs for the courtyards and the surrounding area.

Photo © Myrsini Kopanari.

The wooden elements, the buildings, and the small flower beds were painted white in order to create an interchange with the rock element. The planting is tailored to match the area’s flora with an emphasis on olive trees.

Κάτοψη Ισογείου


Κάτοψη Δωμάτων

Facts & Credits:

Project: Exterior space’s design of guest residences «Green Luxury Villas», Location: Settlement of Ano Meria – Folegandros – Cyclades – Greece, Exterior space’s design: mk studio architecture+design (Myrsini Kopanari), Architectural Plan: Anna Paraschou, Year of study completion: 2015, Year of construction completion: 2016-2017, Photography: John AthimaritisMyrsini Kopanari.

0 comments:

Post a Comment