LATEST NEWS

Have a quick look at our blog to show you all of the latest news from Europlan...

TEST

TEST
WHAT TO SAY HERE

Tuesday, 19 September 2017

Μια πολυκατοικία υψηλής αρχιτεκτονικής σύνθεσης στο Νέο Ψυχικό

Photo © Mariana Bisti
Το κτίριο μέσω της δομής του, πραγματεύεται  την επανεφεύρεση της τυπολογίας της πολυκατοικίας όπου ο ακάλυπτος χώρος προτείνεται ως κεντρικός χώρος εισόδου, καθώς και ως μεταβατικός χώρος μεταξύ της πόλης και των χώρων διαβίωσης. Συνιστά μια στάση, αλλά ταυτόχρονα και ένα σημείο αλλαγής της πορείας του επισκέπτη, από οριζόντια σε κάθετη, από τον δημόσιο προς τον ιδιωτικό χώρο. 

Photo © Mariana Bisti

Η ερμηνεία αυτή του ακάλυπτου χώρου του αστικού οικοδομικού τετραγώνου, του προσδίδει μια ουσιαστική και αναπόσπαστη στο κτίριο χωρική λειτουργία, αποδίδοντας του εν μέρει την κλασσική υπόσταση του αίθριου, όπου  εν μέσω του χώρου αυτού, ο επισκέπτης  εισέρχεται στους χώρους διαβίωσης οι οποίοι τον περιβάλλουν, και οι οποίοι με τη σειρά τους, προβάλλονται προς την πόλη, συμπληρώνοντας την εξωτερική όψη του οικοδομικού τετραγώνου.

Photo © Mariana Bisti

Η φέρουσα δομή κατά συνέπεια του κτιρίου, είναι από εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα, περιβάλει αποκλειστικά, το προαναφερθέν κεντρικό χώρο του αιθρίου, ενώ ταυτόχρονα φέρει τις πλάκες των ορόφων εν είδη προβόλων. Η δομή αυτή επιτρέπει τη μέγιστη ελευθερία στην διαμόρφωση των κατόψεων των κατοικιών, καθώς και των εξωτερικών όψεων του κτιρίου.

Photo © Mariana Bisti


Photo © Mariana Bisti

Οι τελευταίες, αυτοφερόμενες, προτείνονται ως μία ‘σμιλευμένη επιδερμίδα’, η οποία εμπεριέχει κάποιες από τις ζωτικές λειτουργίες των κατοικιών, με θετικούς και αρνητικούς όγκους, έρκερ και πλήρως ανοιγόμενα υαλοστάσια, καθιστώντας τον συνολικό όγκου του κτιρίου μονολιθικό αλλά ταυτόχρονα διαφανή, ενώ από τους εσωτερικούς χώρους, πλαισιώνει αποσπασματικά το άμεσο αστικό περιβάλλον.

Photo © Mariana Bisti


Photo © Mariana Bisti


Photo © Mariana Bisti

Τέλος, το τελευταίο επίπεδο του κτιρίου, προτείνεται ως ένας ‘κρεμαστός κήπος’, ο οποίος περιβάλλεται προς το εσωτερικό του οικοδομικού τετραγώνου, από ένα συνεχόμενο συμπαγές τοιχίο εμφανούς οπλισμένου σκυροδέματος, ενώ εξωτερικά προς την πόλη, από την κατάληξη της αυτοφερόμενης όψης του συνόλου.

Photo © Mariana Bisti


Photo © Mariana Bisti

Συνεπώς, στο επίπεδο αυτό, η διαλεκτική σχέση των δύο βασικών αυτών δομικών συντελεστών του κτιρίου, επιτρέπει στους επισκέπτες του ανοιχτού αυτού δωματίου, έναν εκ νέου προσανατολισμό της θέσης του κτιρίου σε σχέση με το αστικό σύνολο στο οποίο βρίσκεται.

Photo © Mariana Bisti

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Πολυκατοικία – “InsideOut”, Τοποθεσία: Νέο Ψυχικό – Αθήνα, Αρχιτεκτονική Μελέτη/ Επίβλεψη: Νίκος Κτενάς_Nikos Ktenàs Architecture, Επίβλεψη Κατασκευής και Υλοποίηση Έργου: Νίκος Κτενάς_Nikos Ktenàs Architecture, Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου: Κατερίνα Βασιλάκου­ ­_AVW Architecture, Στατική μελέτη: Cubus Hellas Ltd – Δρ. Αντώνης Κανελλόπουλος, Μηχανολογική μελέτη: LDK Consultants – Δημήτρης Κιριμλίδης, Σύμβουλοι Φωτισμού: Simple Lights, Φωτογραφίες: Mariana Bisti

Προμηθευτές:

Μαρμάρινες Επιστρώσεις Δαπέδων – Corian: Serpetinis, Κουφώματα: SIAS S.A, Ξυλουργικά: EPEXYL, Όψεις: MIPECO Trading Ltd, Εργασίες Ξηράς Δόμησης: MAXEN – Ανδρέας Παπαδέλλης, Θωρακισμένες Πόρτες και Επενδύσεις Εισόδων: Golden Door

0 comments:

Post a Comment