LATEST NEWS

Have a quick look at our blog to show you all of the latest news from Europlan...

TEST

TEST
WHAT TO SAY HERE

Thursday, 21 September 2017

Ο ανασχεδιασμός του Oasis Restaurant-Café-Patisserie στα Ιωάννινα

Φωτογραφίες: COA/M.Karpouzis+Associates - Καρπουζής Μάνος
Το κτίριο είναι έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος σημάδεψε την πορεία της Νεοελληνικής αρχιτεκτονικής και δείγμα κτιρίου της δεκαετίας 1960 – 1970, με ιδιαίτερα αξιόλογα αρχιτεκτονικά και τεχνικά στοιχεία στις όψεις και τη δομή του, η οποία χαρακτηρίζεται από τη «δωρικότητα» των μορφών και τη λειτουργική διάταξη των χώρων.

Φωτογραφίες: COA/M.Karpouzis+Associates – Καρπουζής Μάνος


Φωτογραφίες: COA/M.Karpouzis+Associates – Καρπουζής Μάνος


Φωτογραφίες: COA/M.Karpouzis+Associates – Καρπουζής Μάνος

Η αποκατάσταση του κτιρίου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου πραγματοποιήθηκε από τον δήμο Ιωαννιτών, με σκοπό να επανέλθει στη φυσική του μορφή. Η χρήση του κτιρίου είναι καφετέρια – εστιατόριο – ζαχαροπλαστείο. Το κτίριο ήταν εγκαταλειμμένο και σε κακή κατάσταση.

Φωτογραφίες: COA/M.Karpouzis+Associates – Καρπουζής Μάνος

Το γραφείο COA m.karpouzis+associates ανέλαβε την πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη του εσωτερικού χώρου του κτιρίου και των κατασκευών του, καθώς και την προσθήκη στοιχείων στον περιβάλλοντα χώρο και τον φωτισμό του. Η μελέτη εκπονήθηκε με σεβασμό ως προς το κτίριο, καθώς είναι διατηρητέο κτίσμα και με μία σκέψη ως προς το πώς πίστευαν οι αρχιτέκτονες ότι θα ήθελε να δει το κτίριο ο Άρης Κωνσταντινίδης στο σήμερα.

Φωτογραφίες: COA/M.Karpouzis+Associates – Καρπουζής Μάνος

Άλλωστε η Όαση ήταν ένας τόπος συγκέντρωσης όλων των Γιαννιωτών κάθε ηλικίας και ήταν βασικό ζητούμενο η επίτευξη της αναβίωσης εκείνης της εποχής που είναι αξιομνημόνευτη και πολύ χαρακτηριστική για την πόλη. Έπρεπε να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου να συνευρίσκονται όλες οι ηλικίες, οι μεγαλύτεροι να αναπολούν και οι μικρότεροι να ζήσουν στο νέο μέσα από το φάσμα του παλιού.

Φωτογραφίες: COA/M.Karpouzis+Associates – Καρπουζής Μάνος

Όλες οι κατασκευές είναι εμπνευσμένες από το σχέδιο των δαπέδων από πέτρα που χαρακτηρίζει το κτίριο και από τα γραμμικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική του Άρη Κωνσταντινίδη και αναδύθηκαν από τη φιλοσοφία και τον σχεδιασμό του αρχικού κτιρίου. Οι κατασκευές – μορφές ενσωματώνονται αλλά δεν αφομοιώνονται από τα σχήματα και τους όγκους του, ώστε να είναι εφικτός για τον επισκέπτη ο διαχωρισμός ανάμεσα στο κτίριο και τις κατασκευές και παράλληλα να είναι αντιληπτή η διαφορά ανάμεσα στο πριν και το μετά, με την ιδανική εναρμόνιση των στοιχείων μεταξύ τους.

Φωτογραφίες: COA/M.Karpouzis+Associates – Καρπουζής Μάνος

Λόγω της χρήσης του κτιρίου ως καφετέριας – εστιατορίου και όχι για παράδειγμα ως εκθεσιακού χώρου ή μουσείου, έπρεπε να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στον σχεδιασμό των κατασκευών, ώστε ο χώρος να είναι φιλόξενος για τους ανθρώπους που τον επισκέπτονται, με σκοπό την ικανοποίησή τους τόσο από το ίδιο το κτίριο με την ιστορικότητά του όσο και, όσο και από τη ζεστή και φιλική αίσθηση που θα πρέπει να δίνει βάσει της χρήσης του.  Η σχεδίαση του κεντρικού μπαρ και των προθηκών είναι εμπνευσμένη από τη χρήση των γραμμικών στοιχείων που χαρακτηρίζει τα κτίρια του Άρη Κωνσταντινίδη.

Φωτογραφίες: COA/M.Karpouzis+Associates – Καρπουζής Μάνος

Στον σχεδιασμό υπάρχουν τρία στοιχεία, που λειτουργούν σε τρία διαφορετικά επίπεδα βάθους:
  • Τα οριζόντια στοιχεία που συμβολίζουν τις δοκούς, βρίσκονται στο πρώτο επίπεδο.
  • Τα κάθετα στοιχεία που συμβολίζουν υποστυλώματα και λοιπά δομικά στοιχεία πλήρωσης, βρίσκονται στο δεύτερο επίπεδο, με μικρή διαφορά από το πρώτο.
  • Τα κάθετα και οριζόντια στοιχεία που συμβολίζουν τα ανοίγματα βρίσκονται στο τρίτο, με έντονη διαφορά από τα προηγούμενα δύο.
Ο φωτισμός των επίπλων έχει ως σκοπό την ανάδειξη της διαφοράς που δημιουργείται όταν παρατηρούμε τα κτίρια αυτά την ημέρα και τη νύχτα, όπου τα ανοίγματα την ημέρα δημιουργούν έντονα σκοτεινές επιφάνειες και τη νύχτα όταν φωτίζονται, εμφανίζονται σαν φωτεινοί πίνακες.

Φωτογραφίες: COA/M.Karpouzis+Associates – Καρπουζής Μάνος

Η έμπνευση για τον σχεδιασμό των βιβλιοθηκών προήλθε από την αποτύπωση του υφιστάμενου δαπέδου. Χρησιμοποιώντας το μοτίβο του Ά. Κωνσταντινίδη δημιουργήθηκαν έντονα ανάγλυφες επιφάνειες, λειτουργώντας ως τρισδιάστατη προέκταση του δαπέδου. Ο φωτισμός έγινε με τρόπο ώστε να αναδειχθεί η ποικιλία στις μορφές.

0 comments:

Post a Comment