LATEST NEWS

Have a quick look at our blog to show you all of the latest news from Europlan...

TEST

TEST
WHAT TO SAY HERE

EUROPLAN

The first choice for excellence....

EUROPLAN

The first choice for professionalism....

EUROPLAN

The first choice for understanding....

EUROPLAN

The first choice for reliability...

EUROPLAN

The ONLY choice for you !!!.

Wednesday, 31 January 2018

CF Møller and Reiulf Ramstad unveil plans for plant-covered tower in Oslo


CF Møller Architects and Reiulf Ramstad Arkitekter have teamed up to design a tower at Oslo's central station, which will have a telescopic form to facilitate plant-covered terraces.
Named Nordic Light, the building will contain a concourse for travellers in its base and offices above. At 110 meters high, the tower will echo the height of two nearby buildings to become one of the tallest structures in the Norwegian capital.
CF Møller Architects and Reiulf Ramstad Arkitekter saw off competition from 24 other teams vying for the contract, including Bjarke Ingel's firm BIG.

Designed to provide better connections between various modes of transport, the project will also involve re-landscaping the surrounding area. The installation of a wooden pergola at its base will help guide passengers towards the station entrance.
The 45,770 square metres of floor space within the tower will be spread out across four stacked blocks, which decrease in scale towards the top.
Plentiful windows will flood the office levels with light. Meanwhile larger panes will encase atriums planted with trees, and display the building's concrete and timber framework.
Planting will spill out onto a series of terraces and continue beneath the latticed pergola. Broad flights of steps descending from the walkway to a plaza will double as a resting spot.
The Scandinavian firms – CF Moller headquartered in Aarhus, Denmark, and Reiulf Ramstad in Oslo – are working with engineers from Bollinger Grohmann and Transsolar on the project, which is expected to begin in 2020.
In the nearby governmental quarter, Regjeringskvartalet, Nordic Office of Architecture and Haptic are preparing to build the new Norwegian government headquarters, which was damaged during a fatal terrorist attack in 2011.
On the outskirts of the city, Haptic is involved in another major project – a new aquarium that will be the centrepiece for the wider waterfront transformation of a former airport.

Troll's Peak cabin features facades and roofs clad in contrasting materials

Cabin at Troll´s Peak by Rever & Drage Architects
Oslo studio Rever & Drage Architects used a variety of cladding materials and traditional construction techniques to distinguish the different functional spaces at this mountain cabin in Norway's Sunndal region.
Cabin at Troll´s Peak by Rever & Drage Architects
Rever & Drage Architects designed the Cabin at Troll's Peak for an active family who enjoy hiking and skiing in the mountains of the Trolltindane ridge.
A key requirement of the design was to ensure the building is robust enough to withstand the area's harsh climate, while fulfilling its function as a place for resting, changing and storing equipment.

Cabin at Troll´s Peak by Rever & Drage Architects
The cabin features several spaces arranged in a sequence that addresses the needs of the family as they arrive back from their activities.
A transparent garage at one end provides a place to leave their gear before they pass though a laundry area, bathroom and kitchen on the way to a lounge that looks out across the surrounding landscape.
Each area is constructed differently and clad in materials chosen in response to its function and the weather conditions it is are exposed to.
Cabin at Troll´s Peak by Rever & Drage Architects
"The outside composition is that of a traditional row farm, where buildings with different functions and different construction techniques are arranged in a line corresponding with the dominant direction of wind," the architects explained.
A dark-green tar-based oil is used to stain the timber boards that cover the majority of the cabin's facades, creating a sense of consistency that is enhanced by the identical pitches of the various roofs.
Cabin at Troll´s Peak by Rever & Drage Architects
"In the western facade of the building, the individual characters of the different units are most obvious," the studio added, "while in the eastern facade their coherence and the cabin as a whole is more prominent."
"The cabin is in this respect can be seen as both a single unit and four separate buildings."
Cabin at Troll´s Peak by Rever & Drage Architects
Local timber and traditional building methods are used throughout the building, with saddle-notched logs forming the walls of three of the four sections. The different joinery techniques used for each area helps to lend them a unique character.
"Furthest north, the notching technique is late-medieval, with large, narrowing logs," said the studio.
"The living room is built with more elegant 19th-century notched logs, while the kitchen has slim, more modern, square logs with dovetail notches."
Cabin at Troll´s Peak by Rever & Drage Architects
The garage structure at the southern end of the building features an exposed timber frame constructed using a traditional method, which is wrapped in polycarbonate sheets to enable daylight to enter.
The space can also be used as a storage area, fitness room, workshop and conservatory that offers views of the nearby Ryssdalsnebba mountain. Doors on either side can be opened in good weather to connect the interior with its wild surroundings.
Cabin at Troll´s Peak by Rever & Drage Architects
At the opposite end of the building is a large room that can be used as a bedroom or dormitory, with a large window allowing the occupants to observe the northern lights.
The adjacent living room contains a fireplace for warming up following a day spent outdoors. It features a barrel-vaulted ceiling and a low-level panoramic window facing east towards the mountain ridge.
Cabin at Troll´s Peak by Rever & Drage Architects
The living area can also be accessed using a dedicated entrance set in a gabled dormer that indicates its status as the main public route into the building. The entrance porch is flanked by two small rooms that can be used as additional bedrooms or studies.
A kitchen next to the living room contains a dining table and a door leading out to a terrace. Small windows set into the western facade allow daylight to enter the kitchen and the adjacent bathroom whilst retaining a sense of privacy.
Photography is by Tom Auger.

Вдохновленный скандинавский стиль в интерьере

Скандинавский стиль в интерьере помещений всегда интересовал дизайнеров, которые хотели бы получить на выходе уютный, светлый и сбалансированный интерьер. Дизайнерская студия ZROBYM Architects  разработала черно-белый интерьер этой квартиры для семейной пары, не имеющий детей. Все помещения с высокими потолками и общей площадью 292 квадратных метров освещаются огромными окнами. Квартира дала возможность провести работы по исследованию авангардных стилей декора помещений, в том числе, и в скандинавском дизайне интерьера.
Вдохновленный скандинавский стиль в интерьереВдохновленный скандинавский стиль в интерьереВдохновленный скандинавский стиль в интерьереВдохновленный скандинавский стиль в интерьереВдохновленный скандинавский стиль в интерьереВдохновленный скандинавский стиль в интерьереВдохновленный скандинавский стиль в интерьереВдохновленный скандинавский стиль в интерьереВдохновленный скандинавский стиль в интерьереВдохновленный скандинавский стиль в интерьереВдохновленный скандинавский стиль в интерьереВдохновленный скандинавский стиль в интерьереВдохновленный скандинавский стиль в интерьереВдохновленный скандинавский стиль в интерьереВдохновленный скандинавский стиль в интерьереВдохновленный скандинавский стиль в интерьере

Две независимые квартиры в Сан-Франциско

Две квартиры, расположенные на впечатляющих 577 квадратных метрах, обеспечивают достаточно гибкого пространства для большинства пользователей.Эти квартиры, расположенные в районе Noe Valley города Сан-Франциско (Калифорния, США), находятся в одном  доме и подходят для двух семей, живущих по соседству, независимо друг от друга. Эти квартиры с выразительным дизайном интерьера имеют 8 спален и 7 ванных комнат.
Две  независимые квартиры в Сан-ФранцискоДве  независимые квартиры в Сан-ФранцискоДве  независимые квартиры в Сан-ФранцискоДве  независимые квартиры в Сан-ФранцискоДве  независимые квартиры в Сан-ФранцискоДве  независимые квартиры в Сан-ФранцискоДве  независимые квартиры в Сан-ФранцискоДве  независимые квартиры в Сан-ФранцискоДве  независимые квартиры в Сан-ФранцискоДве  независимые квартиры в Сан-ФранцискоДве  независимые квартиры в Сан-ФранцискоДве  независимые квартиры в Сан-ФранцискоДве  независимые квартиры в Сан-ФранцискоДве  независимые квартиры в Сан-ФранцискоДве  независимые квартиры в Сан-ФранцискоДве  независимые квартиры в Сан-ФранцискоДве  независимые квартиры в Сан-ФранцискоДве  независимые квартиры в Сан-ФранцискоДве  независимые квартиры в Сан-ФранцискоДве  независимые квартиры в Сан-ФранцискоДве  независимые квартиры в Сан-Франциско
 

Πεντάστερο ξενοδοχείο στην Ελούντα από τον εφοπλιστή Σπύρο Ράνη


Πεντάστερο ξενοδοχείο στην Ελούντα ετοιμάζεται να κατασκευάσει ο εφοπλιστής Σπύρος Ράνης, ο οποίος διαθέτει ήδη το ξενοδοχείο 5 αστέρων Αstir Odysseus Resort and Spa στην Κω.

Η κατασκευή του ξενοδοχείου προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του 2018 σε ιδιόκτητη παραλιακή έκταση περίπου 170 στρεμμάτων στη θέση Τσιφλίκι της Ελούντας και θα είναι δυναμικότητας περίπου 800 κλινών. Το κόστος της επένδυσης αναμένεται να φτάσει τα 70 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο υπολογίζεται να ανοίξει το 2020. Στις προθέσεις είναι μεταξύ των εγκαταστάσεων να υπάρχει και ένα…αστεροσκοπείο.
Την διαχείριση του ξενοδοχείου, κατά τις πληροφορίες, θα αναλάβει ο όμιλος AVRA Hotels Collection, ο οποίος με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, έχει τη διαχείριση του Αstir Odysseus Resort and Spa, καθώς και των ξενοδοχείων Mirabello Beach @ Village, Hermes και Coral.

ΚΣΝΜ: Ενέκρινε την αποκατάσταση της βίλας Ιόλα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ


Την αποκατάσταση της βίλας Ιόλα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ενέκρινε, ομόφωνα, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασής του. Με αυτήν την έγκριση ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020 και κατ’ επέκταση για την υλοποίησή του.

Το έργο της αποκατάστασης της κατοικίας του μεγάλου συλλέκτη Αλέξανδρου Ιόλα θα υλοποιήσει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, ωστόσο από τα μέλη του Συμβουλίου τέθηκε ο όρος να εγκριθούν οι μελέτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, όπως και η υλοποίησή του να γίνει με την επίβλεψη του υπουργείου.
Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με υπουργική απόφαση του 1998. Το διώροφο κτίριο περιβάλλεται από κτήμα έκτασης 6,7 στρεμμάτων και οικοδομήθηκε σε τρεις φάσεις, με την πρώτη στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και την κατασκευή του ορόφου να τοποθετείται χρονικά το 1971-1972.
Η βίλα, που εκτός από τον ίδιο το συλλέκτη φιλοξένησε και περίπου 10.000 έργα τέχνης σπουδαίων ζωγράφων και γλυπτών, αποτέλεσε μήλον της έριδος για περισσότερα από 20 χρόνια, από το 1987, οπότε πέθανε ο Αλέξανδρος Ιόλας. Η πολύχρονη εγκατάλειψή της, οι φθορές από το πέρασμα του χρόνου, οι βανδαλισμοί και οι κλοπές έχουν ως αποτέλεσμα το κτίσμα να διατηρείται σε πολύ κακή κατάσταση.
Η πολύχρονη περιπέτεια της βίλας έλαβε τέλος πρόσφατα, οπότε το κτίσμα και τον περιβάλλοντα χώρο αγόρασε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, καθώς εκεί βρίσκεται η περίφημη βίλα.
Στόχος του δήμου είναι η αποκατάστασή της, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί ως κέντρο σύγχρονης τέχνης και χώρος πολιτιστικών, επιστημονικών και τεχνολογικών δράσεων.
Οι προτεινόμενες από τον δήμο εργασίες αφορούν στη διατήρηση στο μεγαλύτερο τμήμα των αιθουσών και στη δημιουργία αιθουσών εκθέσεων, πολλαπλών χρήσεων, θεάτρου, κινηματογράφου και εκδηλώσεων, βιβλιοθήκης, διδασκαλίας, πολυμέσων και κυλικείου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: www.news.in.gr

Χρηματοδότηση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου στη Λαμία


Την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη δημιουργία του κλειστού κολυμβητηρίου στη Λαμία ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, την Δευτέρα.

Ο κ. Μπακογιάννης διευκρίνισε ότι εξασφαλίστηκαν από την Περιφέρεια 9,5 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται για την κατασκευή του κολυμβητηρίου, δίνοντας την σκυτάλη στον Δήμο Λαμιέων με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου.
Με το έργο αυτό, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, ικανοποιείται το απολύτως εύλογο αίτημα των πολιτών της Λαμίας για τη δημιουργία σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων αναψυχής.
«Για πολλά χρόνια όλοι όσοι ζουν στην Λαμία άκουγαν για κολυμβητήριο και κολυμβητήριο δεν έβλεπαν», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε:
«Σε αυτόν τον παραλογισμό, δηλαδή η έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να μην έχει το δικό της κλειστό κολυμβητήριο, απαντάμε με μελέτη και σχέδιο και όχι με υποσχέσεις. Δεν πρόκειται για την εξαγγελία ενός έργου που θα… γίνει, αλλά για την διαβεβαίωση ότι έχουμε εξασφαλίσει και έχουμε στο ταμείο μας 9,5 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίησή του. Είναι ένα από τα έργα που αξίζει να αποδώσουμε στη νεολαία της Λαμίας και σε όλα τα παιδιά της Στερεάς Ελλάδας. Τα έως τώρα δεδομένα δεν μου επιτρέπουν να είμαι απαισιόδοξος. Αντιθέτως, μου δείχνουν ότι όσο προχωρούμε με προσεκτικό σχεδιασμό και σοβαρή μελέτη, μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Tuesday, 30 January 2018

I-Kanda places angular cabin atop granite rock in New England

Cabin on a Rock by I-Kanda Architects
American studio I-Kanda Architects has created a prefabricated cabin in the woods of New Hampshire, to provide a family getaway surrounded by evergreens.
Cabin on a Rock by I-Kanda Architects
Measuring 900 square feet (84 square metres), the one-bedroom home Cabin on a Rock was designed as a weekend residence for a couple and their two young children by Boston-based firm I-Kanda Architects.
The home is located in New Hampshire's White Mountains, with a mound of bedrock supporting the unit as a timber porch cantilevers over its slope.
Cabin on a Rock by I-Kanda Architects
The cabin has strong geometries, and is clad in black metal and timber to accent its varied lines. Its structure comprises concrete footings and a prefabricated frame.
Cabin on a Rock by I-Kanda Architects
"Instead of levelling the granite ledge, the topography is embraced; the structure is lifted on nine hand-poured concrete footings – a system selected in order to tread lightly on the sloped site," said the architecture studio.
Cabin on a Rock by I-Kanda Architects
To construct the remote house more easily, the studio worked with Bensonwood to create a pre-manufactured timber frame and deliver it to the site.
Cabin on a Rock by I-Kanda Architects
"All wood framing members were engineered and CNC-cut before being delivered to site wrapped, labelled, and ready for assembly, thus shortening construction time and reducing site disturbance," said the studio.
Cabin on a Rock by I-Kanda Architects
A rectangular outdoor deck leads to the main entrance. Inside is a sitting room and kitchen, which features items like a built-in cabinet and refrigerator, and a wood-burning fireplace.
The small footprint dictated the number of rooms, and led to a lofted area overlooking the home's main living space.
Cabin on a Rock by I-Kanda Architects
Past the sitting area is a covered timber porch that looks out towards the valley. The room faces east, allowing in morning sunlight from a 24-foot-long (seven-metre-long) sliding glass wall.
Cabin on a Rock by I-Kanda Architects
Behind the kitchen is a bathroom, and steps leading up to the lofted area and a mechanical closet. Additional living space is created from two triangular decks that flank the house.
Cabin on a Rock by I-Kanda Architects
Interior decor is kept minimal, with wood, concrete and metal used throughout to aesthetically tie the entire space together.
Wire handrails and half-wall feature on the loft and stairs. Walls are white, with a walk-in shower covered in steel to add to the industrial feel.
Photography is by Matt Delphenich.