LATEST NEWS

Have a quick look at our blog to show you all of the latest news from Europlan...

TEST

TEST
WHAT TO SAY HERE

Wednesday, 18 April 2018

Joel Sanders updates mid-century-modern home on verdant site in Connecticut

New Canaan Residence by Joel Sanders Architect
A new bedroom wing and an opened-up entertaining area are among the modifications that US studio Joel Sanders Architect has made to a 1950s house in New England.
New Canaan Residence by Joel Sanders Architect
The New Canaan Residence, which takes its name from the Connecticut town where it is located, sits on a leafy property encompassing just under three acres (1.2 hectares). The project entailed renovating a low-lying, 1957 home designed by architect John Black Lee, along with creating a wing for a master suite and garage. The clients were "empty nesters" who wanted more space, particularly to accommodate visits from their grown children.
New Canaan Residence by Joel Sanders Architect

The design team was tasked with obeying strict zoning requirements while also devising a scheme that honoured the integrity of the original design. In response, they created a single-storey extension that neatly lines up with the existing 3,100-square-foot (288-square-metre) building.
New Canaan Residence by Joel Sanders Architect
"Zoning required that the new addition be aligned with the back of the existing house, resulting in the linear 'bar' massing," said Joel Sanders Architect, a studio based in New York City. "A continuous roofline visually unifies the new addition with the pitched roof of the existing house."
New Canaan Residence by Joel Sanders Architect
The team reconfigured the front of the property, replacing a circular driveway with a rectangular entry court. A "porous fence" made of Corten steel slats offers views to a formal, symmetrical garden.
New Canaan Residence by Joel Sanders Architect
Encompassing 2,600 square feet (242 square metres), the new wing has exterior walls made of glass and bluestone. The elevation overlooking the parking court is defined by a long stone wall that blocks views into the master bedroom. A portion of the roof is lifted up and lined with clerestories, bringing soft natural light down into the bedroom.
New Canaan Residence by Joel Sanders Architect
The interior of the existing home was significantly reconfigured. The entertaining zone sits at the centre of the dwelling, while the master suite occupies one end and a series of bedrooms are situated on the opposing side.
New Canaan Residence by Joel Sanders Architect
"Typical of midcentury homes, the original home arranged three small bedrooms around one shared bath and treated the kitchen as a small, enclosed food preparation area," the studio explained.
New Canaan Residence by Joel Sanders Architect
"The renovation expands the modest footprint of the existing home to accommodate a new open kitchen/family room and new master bedroom suite, without compromising the proportions of the original one-storey house."

0 comments:

Post a Comment