LATEST NEWS

Have a quick look at our blog to show you all of the latest news from Europlan...

TEST

TEST
WHAT TO SAY HERE

EUROPLAN

The first choice for excellence....

EUROPLAN

The first choice for professionalism....

EUROPLAN

The first choice for understanding....

EUROPLAN

The first choice for reliability...

EUROPLAN

The ONLY choice for you !!!.

Friday, 29 June 2018

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Team Leaders)





ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Team Leaders)
Η εταιρεία μας, στην προσπάθεια αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών της, προκηρύσσει θέσεις για επικεφαλής (team leaders) Αρχιτεκτονικών μελετών – Τοπογραφικών Μελετών και Οικονομικού Τμήματος. Επισυνάπτεται ανάλυση προσόντων για κάθε θέση εργασίας.
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούμε όπως αποστείλουν τα βιογραφικά τους έως 15 Ιουλίου 2018 στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@europlan.gr
ΕΥΡΩΠΛΑΝ Α.Ε.







Η παραμελημένη προοπτική των ενεργειακών ανακαινίσεων κατοικιών στην Κύπρο

 
Προ τετραετίας το ΕΤΕΚ μαζί με μια σειρά από άλλους φορείς, στα πλαίσια υποβολής προτάσεων για επανεκκίνηση της οικονομίας, είχε εκφράσει την άποψη πως στην περίπτωση της Κύπρου, υπάρχει μία δυνητική αγορά σχετικά με ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, η οποία είναι τεχνικά εφικτή και σε μεγάλο βαθμό βιώσιμη.
Η αγορά αυτή εάν οργανωθεί κατάλληλα και της δοθούν κίνητρα και η δέουσα προσοχή παρουσιάζει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ιδιωτικό αλλά και τον τραπεζικό τομέα. Στα πλαίσια αυτά υποβλήθηκε στην Κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2014 σχετική πρόταση, επί της οποίας η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, για τη δημιουργία ενός φιλόδοξου και καινοτόμου ανατροφοδοτούμενου μηχανισμού χρηματοδότησης ενεργειακών αναβαθμίσεων κατοικιών.
Η πρόταση είχε στόχο την κινητοποίηση εντός μιας επταετίας, επενδύσεων ύψους 350 εκατομμυρίων για την ενεργειακή ανακαίνιση περί των 22 χιλιάδων κατοικιών. Δυστυχώς δεν δόθηκε η απαιτούμενη προσοχή και σημασία και η πρόταση δεν προχώρησε στο επόμενο στάδιο.
Η πολιτεία αρκέστηκε στην προκήρυξη του σχεδίου επιδότησης Εξοικονομώ Αναβαθμίζω, για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών (του οποίου η δεύτερη φάση προκηρύχθηκε τον Απρίλιο του 2018), με περιορισμένο προϋπολογισμό.
Στις 30 Μαΐου 2018, 6 μόλις εβδομάδες, μετά την ημερομηνία παραλαβής αιτήσεων, το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε τη διακοπή υποβολής αιτήσεων για το Σχέδιο, λόγω του εξαιρετικά μεγάλου ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν περί τις 550 αιτήσεις και υπάρχει πρόβλεψη κάλυψης του προϋπολογισμού του Σχεδίου, που ήταν 8 εκατομμύρια ευρώ.
Το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον και η ταχεία υπερ-δέσμευση του προϋπολογισμού του σχεδίου εντός λίγων εβδομάδων, φανερώνουν πως η πρόταση του ΕΤΕΚ για δημιουργία ανατροφοδοτούμενου μηχανισμού χρηματοδότησης ενεργειακών αναβαθμίσεων κατοικιών, ήταν ρεαλιστική και εφόσον της δινόταν η απαραίτητη προσοχή, υλοποιήσιμη.
Συνοπτικά σημειώνεται πως η πρόταση συνάδει απόλυτα με τις πολιτικές, τους στρατηγικούς στόχους και τις δεσμεύσεις της Δημοκρατίας για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη διείσδυση των ΑΠΕ.
Πέραν της κατανεμημένης με πιο ορθολογιστικό τρόπο ανάπτυξης που θα προσφέρει και των πολυτίμων θέσεων εργασίας (οι ανακαινίσεις αποτελούν δραστηριότητα με υψηλή ένταση εργασίας), η υλοποίηση της πρότασης θα βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο της Δημοκρατίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ανταγωνιστικότερη οικονομία.
Πρόσθετα θα μειώσει το ετήσιο κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα θα βελτιώσει τις συνθήκες θερμικής άνεσης χιλιάδων συμπατριωτών μας, δηλαδή θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής τους.
Έγινε πολύς λόγος τελευταία για την μονοδιάστατη ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου, μέσω ενός μη αειφόρου και με διάφορα μακροοικονομικά ζητήματα σχεδίου πολιτογράφησης.
Ένας ανατροφοδοτούμενος μηχανισμός χρηματοδότησης ενεργειακών αναβαθμίσεων κατοικιών, θα αποτελούσε ένα δεύτερο, μικρότερο μεν, αλλά σε κάθε περίπτωση αξιοσημείωτο ορθολογικό και αειφόρο πυλώνα στον οποίο θα μπορούσε να στηριχθεί ο κατασκευαστικός κλάδος.
Εν κατακλείδι, σε πρόσφατο χαιρετισμό του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει πως (ως κυβέρνηση) «θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τα όποια προβλήματα και να μελετούμε τρόπους για να ενισχύσουμε τη δραστηριότητα και την αναπτυξιακή έφεση του κλάδου (των κατασκευών)».
Εάν όντως ισχύει αυτό, η προσεκτική και με θετική προσέγγιση σοβαρή μελέτη και προώθηση της πρότασης που έγινε προ 4ετιας για τη δημιουργία ενός φιλόδοξου και καινοτόμου ανατροφοδοτούμενου μηχανισμού χρηματοδότησης ενεργειακών αναβαθμίσεων κατοικιών, θα πρέπει να είναι το αμέσως επόμενο μέτρο που πρέπει να εξεταστεί για την ορθολογική ενίσχυση της δραστηριότητας του κλάδου των κατασκευών.

Tod Williams Billie Tsien's Hood Museum overhaul will "knit together" its postmodern predecessor


Tod Williams and Billie Tsien's major extension and renovation of postmodern architect Charles Moore's Hood Museum of Art, in New Hampshire, will involve slotting in a pale brick building and covering a central courtyard.
Currently under construction, the project will bring the institution to 16,350 square feet (1,518 square metres) – nearly 50 per cent larger than the existing building at Dartmouth College. The overhaul encompasses new galleries to showcase an extended art collection, and expanded teaching facilities.
Tod Williams Billie Tsien Architects will also reconfigure the layout of the red-brick building completed by Moore in 1985, which the husband-and-wife duo in charge of the New York firm described as being in a "tangle" before work commenced.
Hood Museum of Art by Tod Williams Billie Tsien

"It's like we were given a ball of string that had a lot of knots inside," Tsien told journalists during a presentation on 26 June 2018.
Project intended to improve campus views and circulation
Moore designed the Hood Museum of Art to fit between the campus' 19th-century red-brick Wilson Hall and the modernist Hopkins Center for the Performing Arts, built by Wallace K Harrison in 1962.
Forming part of the college's campus, Moore's design curves around a central courtyard that Williams and Tsien will cover over to provide a flexible event space for meetings, dinners and performances.
Hood Museum of Art by Tod Williams Billie Tsien
A portion of the existing museum will be removed to open up views to the surroundings and offer two routes into the museum: one running east-west, and another north-south to link with Dartmouth's green.
"There's a new dynamic in terms of how people walk and move through the campus," said Tsien. "Rather than it being primarily one way traffic, it now connects both north to the green and south to the arts plaza and town."
Design takes "liberties" with Moore's museum
The demolition will make way for a top-heavy structure, built in "off-white brick" to complement the rest of Dartmouth's campus. Tsien and Williams intend to front the structure with an arched window, following the line of a feature that continues from the existing Moore building.
"We took the liberty of completing the arch," said Williams during the press event. "There's no question we've taken liberties with Moore's work but we've respected the idea behind it."
The project will see the rest of Moore's building restored, with additions and changes intended to blend in with the existing.

Moore's stairwell will be preserved and made visible from the enclosed courtyard, with the new covering offering enough shade to prevent the glare on the glass that hindered the view previously.
A second staircase will be added to form a continuous route through the building, leading from the Center for Object Study – comprising three teaching galleries – to 11 exhibition spaces of varying layouts on the second level.
For the interiors, the architects propose to create continuity between the six new galleries and the existing 10 with similar materials.
Overhaul faces controversy
Moore was described as "one of the most influential and prolific practitioners of postmodern design" in an obituary by the New York Times following his death aged 68 in 1993, and the Hood Museum is considered one of his most important projects.
Therefore, Williams and Tsien have faced criticism for the changes to Moore's building as part of their $50 million (£38 million) overhaul.
Hood Museum of Art by Tod Williams Billie Tsien
But the duo argued that the project weaves with the original design, and urged critics to wait until its official opening on 26 January 2019 before passing judgement.
"It's not so easily identifiable, it's very knitted," said Tsien. "I think it's an important part of thinking about simply of objects all over the place, but a knitting together."
Williams and Tsien "don't care about the criticism"
Williams and Tsien, who established their firm in 1986, are best known for their 2001 American Folk Art Museum in New York, which was controversially demolished 13 years after it was built to make way for the expansion of neighbouring MoMA.
The duo has also encountered controversy with projects including the completed Barnes Foundation in Philadelphia, and the upcoming Obama Presidential Library, which will be built in Chicago's historic Jackson Park.

"I don't care about the criticism," said Williams. "I believe we have to build what we believe in, which is absolutely holding onto Moore where we can, and enhancing it where we can and at the same time being authentic to ourselves."
"We took huge criticism before the Barnes, we'll take it on the Obama Presidential Center, trust me it's where I want to be," he continued. "We want to ride that line perfectly to absolutely respect the Moore work, to respect Dartmouth and respect it as it grows in the future."

KPF adds Pacific Gate residential skyscraper to San Diego skyline

Pacific Gate by Bosa
Global architecture firm Kohn Pedersen Fox has completed a high-rise condo building on the San Diego waterfront, with a curved glass form that stands out from the city's boxy towers.
Pacific Gate by Bosa stands 41 storeys tall at the junction of Broadway and Pacific – the main access into the downtown area from the coastal highway.
Pacific Gate by Bosa
With plans to create a "gateway" into the city, developer Bosa aimed to capitalise on the revitalisation of the surrounding waterfront and continuing work in the area.

The company built a tower filled with luxury condos, along with public amenities like retail space, restaurants and a plaza at ground level.
Pacific Gate by Bosa
The city initially wanted a mixed-use development for the prime site, but agreed on a mostly residential scheme on the grounds that an architectural "landmark" would be created.
Therefore, Bosa enlisted KPF to design a building that would contrast with the others in the area – many of which comprise simple rectangular volumes.
Pacific Gate by Bosa
The architecture firm chose the nearby ocean as a starting point for the tower's form.
"The general character of the building, we wanted to belong to San Diego, and still be a modern building," said senior managing principal Richard Nemeth during a press tour. "The area we kept coming back to was the water. The waves, the dunes, rolling forms."
"The tower itself, you can see in plan, is two wave shapes nested together," he continued. "In between, at the intersections of those nests, are the balconies that look out."
Glass panels are arranged to create curved facades that run the full height of the tower, which is angled at its peak.
Pacific Gate by Bosa
"The top of the building has a gentle slope to it, you can see from a distance," said Nemeth. "That was to add something special to the skyline."
It contains 215 two- and three-bedroom residences, ranging from approximately 1,276 to 2,450 square feet and priced at $1.1 million (£840,000) upwards.
Pacific Gate by Bosa
The retail area on the ground floor totals 15,000 square feet. Plans for the space include an Asian-American restaurant called Animae, run by a team that operates several restaurants in the city. A sculpture by artist Jaume Plensa also sits at the tower's base.
Residents and their visitors arrive at a forecourt around the back, which is partially shaded and boasts a large water. The canopy leads to a double-height lobby, decorated with cherry wood panels and circular light fixtures.
Pacific Gate by Bosa
Interior details like tiling, carpets are intended to pick up on characteristics of San Diego, such as the water and sunsets.
Private amenities at Pacific Gate include a swimming pool terrace, with seating, grills and cabanas, a private lounge with kitchen facilities, and a fitness suite.
Pacific Gate by Bosa
Rooms for meetings, conferences, movie screenings are also available to residents, as is a private dog-walking area, and access to a 45-foot yacht for gatherings or events.
KPF is behind some of the tallest skyscrapers in the world, including the Ping An Finance Centre in Shenzhen (fourth), the Lotte World Tower in Seoul (sixth) and the CTF Finance Centre in Guangzhou (eighth).
Pacific Gate by Bosa
The firm is currently working on several high-rise projects across the US. In New York City, its One Vanderbilt skyscraper is set to become the metropole's second tallest and its Brooklyn Point tower is poised to take the same title for the borough.
Another record-holder is also underway in Miami: KPF's One Bayfront Plaza is due to be the city's joint-tallest building.

Белоснежный ретрит-центр в Мельбурне

Мельбурнская студия Meme Design спроектировала городской ретрит с пространством для спа-процедур, занятий йогой и медитации. Использовав минимум средств, авторы сумели создать образ покоя и гармонии, отвечающий духу восточной философии.
“Работая над проектом, мы исследовали то, как пространство, свет и материалы оказывают влияние на здоровье и самочувствие человека”, — говорят авторы, дизайнер Меган Хаунслоу и архитектор Мелани Бейнон. Ключевую задачу они видели в том, чтобы создать атмосферу, в которой житель мегаполиса мог бы, отключившись от суеты, восстановить свои физические силы и эмоциональный баланс.
Белоснежный ретрит-центр в Мельбурне


Для этого в Willow Urban Retreat предусмотрены комнаты для массажа, спа и детокс-процедур, йога-студия, чайная комната и кафе со здоровой едой. Высокие технологии и природа объединены, чтобы дарить максимальный комфорт. Центр оснащен передовой системой очистки воздуха, а в его интерьере использованы только экологически безопасные и натуральные материалы.
Белоснежный ретрит-центр в Мельбурне


Архитекторы намеренно ограничились минимумом средств: монохромное аскетичное пространство успокаивает ум и чувства, настраивает на погружение внутрь себя. Главным материалом отделки стал белый микробетон. Нанесенное вручную покрытие позволило добиться плавных бесшовных переходов между стенами и потолком, создать эффект рукотворных, лепных объемов, напоминающих органическую архитектуру марокканских медин и греческих островов. Из бетона с добавлением цветных пигментов отлита даже стойка бара в кафе, изготовлением которой прямо на месте занималась австралийская художница и дизайнер Мэдди Шэррок. 
Белоснежный ретрит-центр в Мельбурне


Интерьер исключает сильные контрасты. Медитативный белый цвет, “разлитый” повсюду, сочетается с нежно-зеленым ониксом (им оформлена стена над стойкой ресепшена), тонетовской мебелью из светлого дерева, светильниками Moooi в форме хрупких соцветий.
Белоснежный ретрит-центр в Мельбурне


Ретрит-центр занимает два исторических таунхауса Викторианской эпохи. Их декоративные фасады были отреставрированы, а внутренняя структура зданий полностью перекроена. Мощным инструментом преобразования пространства стал свет. В глубине здания архитекторы спроектировали внутренний дворик со стеклянным перекрытием, а под самой крышей вдоль боковых фасадов пустили длинные щелевидные окна, которые наполняют камерное пространство вертикальными полосами света. 
Белоснежный ретрит-центр в Мельбурне


Успокаивающий ритм задают круглящиеся своды и повторяющиеся арочные проемы. Язык классических архитектурных форм не только создает соразмерную человеку среду, но и, как подчеркивают авторы, соответствует историческому облику здания, гармонируя с решением его фасада. 
Белоснежный ретрит-центр в Мельбурне


Белоснежный ретрит-центр в Мельбурне


Белоснежный ретрит-центр в Мельбурне


Белоснежный ретрит-центр в Мельбурне


Белоснежный ретрит-центр в Мельбурне


Белоснежный ретрит-центр в Мельбурне


Белоснежный ретрит-центр в Мельбурне


Белоснежный ретрит-центр в Мельбурне


Белоснежный ретрит-центр в Мельбурне



ФОТО: SHARYN CAIRNS
ТЕГИ: ,