LATEST NEWS

Have a quick look at our blog to show you all of the latest news from Europlan...

TEST

TEST
WHAT TO SAY HERE

EUROPLAN

The first choice for excellence....

EUROPLAN

The first choice for professionalism....

EUROPLAN

The first choice for understanding....

EUROPLAN

The first choice for reliability...

EUROPLAN

The ONLY choice for you !!!.

Friday, 28 September 2018

Renzo Piano tops Columbia University's The Forum with staggered concrete auditorium

The Forum by Renzo Piano
Italian architect Renzo Piano has completed his third building for Columbia University's new Manhattanville campus in Harlem, a project he describes as an "interesting experiment" in gentrification.
The Forum by Renzo Piano
The glass and concrete structure known as The Forum joins the Pritzker Prize-winning architect's Lenfest Art Centre, which opened last year, and the Jerome L Greene Science Center in 2016 at the site – a few blocks north of Columbia University's historic campus in Morningside Heights.
The Forum contains an auditorium, an information centre, a cafe with wi-fi, and flexible spaces open for community events. These are located the ground floor and wrapped in large expanses of glazing. Piano intends to draw in passers by and encourages them to "take their time".
The Forum by Renzo Piano
"In designing the masterplan for the campus and its first three buildings, we wanted to help Columbia as a global university in the city and for the city," he said in a project statement.
"New York's streets and sidewalks are woven into the fabric of the campus," he added. "This is not like the campus of earlier centuries."
The Forum by Renzo Piano
The Forum follows the shape of the triangular corner plot created by the intersection of West 125th Street and Broadway.
Also triangular is the volume clad in prefabricated concrete panels set above. It features three levels that step back at the rear – mirroring the shapes of his top-heavy arts building across the street – and ends in a cantilevered peak to cover the main entrance.
The Forum by Renzo Piano
Cylindrical mechanical systems rise from the roof, complementing the stripped-back materiality of the building and the surrounding 19th-century industrial architecture.
The 437-seat auditorium occupies the top two levels of the concrete block. Wood panels partially line the walls and ceilings to improve acoustics, while the remaining surfaces are covered in a stony material.


A glazed volume set on top of the other end of The Forum is occupied by offices that will initially be used for two programmes, including the Columbia World Projects initiative, which aims to solve global issues.
The other is the Obama Foundation Scholars at Columbia: a year-long "academic and civic leadership programme" for a class of 12 pupils from Asia, Africa, South America, South Asia and Europe.
The Forum by Renzo Piano
Orange-hued carpets and furniture in the offices are among splashes of colour that run throughout the building, as well as stairwells with bold yellow walls.
One of the staircases leads down to the building's basement, where a Central Energy Plant provides steam and chilled water used for heating and cooling.
The Forum by Renzo Piano
Piano's triptych of forum, arts centre and neuroscience research facility form part of the first phase of a masterplan for the Upper Manhattan site, which the architect has developed with architecture firm SOM. It involves the transformation of the Manhattanville neighbourhood – a former industrial site sandwiched between two elevated transport arteries – into a new hub for the university.
Asked whether he considered the project problematic in terms of gentrifying the marginalised area, Piano described it as a "delicate matter" with unknown consequences.
The Forum by Renzo Piano
"Every time you work in the peripheries, you are always dealing with a delicate matter... because it's about transforming without losing the soul of somewhere," he told Dezeen at the opening of The Forum.
"I don't have a formula, I think that this is a kind of interesting experiment."
The Forum by Renzo Piano
To avoid isolating the existing community, Piano's aim for the project is to create plenty of publicly accessible areas that could instead integrate it.
For example, the light-filled Jerome L Greene Science Center and the top-heavy Lenfest arts building already house a public neuroscience Education Lab, a wellness centre and outreach programmes led by Columbia physicians.
The Forum by Renzo Piano
Piano, 81, is one of the world's best-known architects, and ranked at 44 on the latest Dezeen Hot List. He hit the news recently when he volunteered his skills to design a structure to replace the collapsed Ponte Morandi bridge in his hometown of Genoa
The Italian architect is also the focus of a major exhibition at the RA called Renzo Piano: The Art of Making Buildings, which focuses on his most important projects, like the Centre Pompidou in Paris, The Shard in London, and the Whitney Museum in New York.
Photography is by Frank Oudeman, courtesy of Columbia University.

H&P Architects wraps perforated brick walls around Hanoi house Brick Cave


Two layers of perforated brickwork surround this two-bedroom family home in Hanoi by Vietnamese studio H&P Architects.
Brick Cave is located in a suburban area of the city that has undergone significant redevelopment in recent years. It is designed to make its residents feel like they are among nature, despite being in an urban environment.
Brick Cave by H&P Architects
According to H&P Architects, "the structure of the house resembles that of a cave". It is enclosed by two brick wall layers that meet each other at steep angles. These are dotted with both small and large openings, to allow both light and air to penetrate the building.
The two layers also act as a filter to keep bright sunshine, dust and noise out of the main living spaces while still allowing the elements – light, wind and rain – into other areas.
Brick Cave by H&P Architects
The double skin also creates an atrium-like threshold space. Indoor balconies project out into it, glazed rooms overlook it and plants grow inside it, sheltered from direct sunlight.
"Brick Cave encompasses a chain of spaces interconnected with one another, with random apertures gradually shifting from openness/publicity to closeness/privacy and vice versa," said the studio.
Brick Cave by H&P Architects
"The combination of 'close' and 'open' creates diverse relations with the surroundings and thus helps blur the boundaries between in and out, houses and streets, human and nature."
The 8.25-metre-high outer wall begins to angle inwards at around two metres up, reducing the house's overall volume and impact, and creating its angular shape. This tapered shape also helps to open up views of the surrounding area.
Brick Cave by H&P Architects
Principal architect Doan Thanh Ha told Dezeen that the idea was to work with typical local brickwork, but to use it in a completely new way.
"As a material, bricks have commonly been used across Vietnam and are widely used both across rural areas and in the more built-up cities," he said.
"Brick is familiar to local people but here it has been upgraded in terms of aesthetics and construction technique."
Brick Cave by H&P Architects
The house was built for a retired family who have moved back to the city to be close to ageing parents.
The ground floor is largely open-plan, arranged around a courtyard. On this level, the large perforated openings create a connection with the street and a sense of openness. As you move up the building, they become smaller to give more privacy.
Brick Cave by H&P Architects
Some of the rooms, including the dining spaces, also feature large skylights that reveal the full height of the building.
Timber window frames, ceilings, stairs and furniture contrast with the brick, which is carried through into the walls of the internal spaces.
On the roof there is a planted garden, which reflects the vegetable garden which was on the site before the house was built.
Brick Cave by H&P Architects
H&P Architects was founded by Doan Thanh Ha and partner Tran Ngoc Phuong. The practice has previously completed a prototype bamboo home designed to withstand floods in Vietnam.
Brick Cave made the architecture longlist for Dezeen Awards in the house category.