LATEST NEWS

Have a quick look at our blog to show you all of the latest news from Europlan...

TEST

TEST
WHAT TO SAY HERE

EUROPLAN

The first choice for excellence....

EUROPLAN

The first choice for professionalism....

EUROPLAN

The first choice for understanding....

EUROPLAN

The first choice for reliability...

EUROPLAN

The ONLY choice for you !!!.

Wednesday, 31 October 2018

Michael Hsu creates Llano Retreat for remote spot in Texas Hill Country

Llano Retreat by Michael Hsu
American studio Michael Hsu Office of Architecture has used charred wood, local stone and large stretches of glass to form this country home for an Austin family.

The Llano Retreat is situated along the Llano River in central Texas, about 75 miles (121 kilometres) northwest of the city. For years, the property had served as a primitive campsite for fly-fishing outings and weekend getaways. The family camped under a pole-structure with a metal roof.

Llano Retreat by Michael Hsu
When the clients ultimately decided to build a more permanent retreat, they charged Austin-based Michael Hsu Office of Architecture with creating a building that embraced the natural terrain.

"After years of getting to know the ranch land, the family chose a site for their home at the top of a hill overlooking the river, only accessible through a low-water crossing," said the team. "The design is a result of the knowledge of the landscape and the desire to retain the connection to nature."

Llano Retreat by Michael Hsu
Roughly U-shaped in plan, the two-storey dwelling consists of rectilinear volumes organised around a front courtyard. In the rear, the home overlooks a gentle slope dotted with trees, shrubs and wildflowers.

Llano Retreat by Michael Hsu
Exterior walls are clad in materials that complement the landscape. Locally sourced limestone is paired with wood that was charred using the ancient Japanese technique of shou sugi ban. Together, the materials form "a rustic yet refined palette that transitions from inside to out".


The team also incorporated large expanses of glass, which help diminish the boundary between inside and out. Deep roof overhangs shade glazed walls during the summer and allow sunlight to penetrate in the winter, providing passive heating. Doors and operable windows enable southern breezes to flow through the house during warm months.

Llano Retreat by Michael Hsu
The home has a fluid layout, yet zones are clearly delineated. The central volume contains public areas at ground level, and a media room and bunk room upstairs. A garage and a series of bedrooms are situated in the side wings.

Llano Retreat by Michael Hsu
The living room features a double-height ceiling and tall windows, which offer generous views of the natural terrain and vast blue sky. Sliding glass doors in the kitchen enable the family’s activities to spill outdoors.
The designers used a mix of interior materials to create a rustic yet cosy atmosphere. Ceilings are wrapped in warm-toned Douglas fir and are traversed by exposed beams. Steel was used to fabricate the central fireplace and staircase, and floors are made of either concrete or wood.

Llano Retreat by Michael Hsu
Eclectic decor adds colour and texture to the space. "In the dining room, a custom live-edge walnut table combines with chairs upholstered with vintage military tents dyed into a weathered indigo," the team said.
"Soft grey upholstery, handwoven rugs and rich leathers complement the interiors for a welcoming and relaxed atmosphere overlooking the rustic Hill Country landscape."

Llano Retreat by Michael Hsu
Michael Hsu Office of Architecture was founded in 2005. Other projects by the studio include ATX Cocina, an Austin restaurant that features a curved wooden ceiling, an open kitchen and floor-to-ceiling windows.

Plat Asia's Forest Dining Club immerses diners in Chinese woodland

Forest Dining Club by PLAT
Beijing-based architecture studio Plat Asia has completed a restaurant in the Chinese city of Qinhuangdao featuring three glass-walled dining rooms that look out onto a surrounding forest.

Plat Asia, founded in 2010 by Baoyang Bian and Donghyun Jung, designed the Forest Dining Club for a site in the port city's Aranya neighbourhood.
The restaurant's location on the edge of a forest informed a pared-back design and material palette that seeks to immerse guests in their natural surroundings.

Forest Dining Club by PLAT
"The building itself is intentionally faded out, in order to make people focus on experiencing the nature," the architects explained.

"The project is an exploration of the spatial aesthetics of contemporary oriental architecture, and is a media for the communication between people and the nature."

Forest Dining Club by PLAT
The building is divided into three units that extend towards the forest.
Trees planted between the different volumes ensure the woodland intersects with the architecture and encloses the rooms on three sides.

Forest Dining Club by PLAT
On the side that faces towards the city, the three dining rooms are connected by a circulation block featuring a facade made from light-coloured concrete.
The facade is concealed behind a screen of slatted timber that helps it to blend in with the trees.

Forest Dining Club by PLAT
The circulation building is topped with a double-layered pitched roof that extends out 2.4 metres from the concrete facade to form a sheltered corridor leading towards the dining club's entrance.



"The space multiplies both aesthetic expression and functional experience," the studio added.
"It is not only a transition zone that blurs the boundary between inside and outside, but also an intersected space of the building's interior and its surrounding environment."

Forest Dining Club by PLAT
Inside the building, a simplified palette of materials combines muted tones and natural textures to create a relaxed atmosphere that complements the forest setting.
Floors throughout are covered with Japanese tatami mats and guests are encouraged to walk around barefoot to minimise noise within the dining spaces.

Forest Dining Club by PLAT
The minimal material palette also includes natural wooden partitions, untreated concrete walls, and a ceiling in the public dining room made from washi paper.
The two other rooms at either end of the building offer more intimate and private dining spaces, including one with a central sunken seating area.
Photography is by Arch-Exist.

Квартира на Васильевском острове, 72 м²

Мы познакомились через знакомого риелтора, — рассказывает архитектор Анна Иванова. — Риелтор позвонила к нам в студию и сказала, что это наши заказчики по духу и мы будем понимать друг друга с полуслова. И она оказалась права!"

cleared(data.content.description)

Гостиная. Кухня B1, Bulthaup, с островом; диван Lario, Flexform; журнальные столики Pathos, B&B Italia; барные стулья Montera, Poltrona Frau; освещение над островом Aplomb, Foscarini. Подбор мебели — Владимир Фефелов.

Заказчики переехали в Санкт-Петербург из Москвы, где у них была квартира, оформленная в колониальном стиле. Но в Северной столице им хотелось чистоты, свежести, простора — наверное, сам город вызывает такие ассоциации.

cleared(data.content.description)

Гостиная. Обеденный стол Anna, Poliform; обеденные стулья Husk, B&B Italia; полки над холодильником, Rimadesia (внутренние части гардеробной); трековые светильники, Modular Medart.

"На первой же встрече мы поняли, что будем делать этот проект с большим удовольствием, как для себя, — вспоминает Анна, — потому что у нас очень схожие вкусы и представления о пространстве". Работа шла быстро, любое решение, предложенное студией, принималось с первого раза. Проект был готов через полтора месяца, ремонт закончен — через четыре.

cleared(data.content.description)

Вид на гостиную из кухни. Столик Dama, Poliform; светильник над столом Babele, Martinelli Luce.

За все это время возник только один спорный момент — он был связан со светильником, который дизайнеры Omnia-studio выбрали для обеденной зоны.

cleared(data.content.description)

Кухня. Одним из условий заказчиков было разместить на кухне остров как место для завтраков и центр притяжения друзей, которые очень часто приходят к гостеприимным хозяевам.

"Заказчики долго сомневались, не слишком ли он велик для этого места. Но мы настаивали, что именно этот светильник должен висеть над столом, и взяли ответственность за эту покупку на себя, — говорит Анна. — Когда его привезли и установили, сразу стало понятно, что он на своем месте. Светильник отлично выполняет свою акцентную роль в интерьере — и заказчики, и гости от него в восторге".

cleared(data.content.description)

Кухня. Заказчики и авторы проекта сошлись в любви к минимализму, поэтому в интерьере нет ничего лишнего, только необходимое.

Еще один крупногабаритный предмет — двустворчатый холодильник — попал в зону столовой вынужденно, хотя смотрится здесь органично. Хозяйка квартиры любит готовить, она просила сделать кухню максимально функциональной, и большой, отдельно стоящий холодильник был одним из главных условий. Остров, который станет местом притяжения для друзей, часто собирающихся в этом доме, был так же необходим. Совместить и то и другое не получалось, поэтому холодильнику нашли место рядом с обеденным столом, а чтобы он не смотрелся случайно, дизайнеры выстроили над ним полки.

cleared(data.content.description)

Спальня. Кровать, Hasten; прикроватный столик Adjustable Table E 1027, ClassiCon; туалетный столик, Presotto; стул Husk, B&B Italia.

Заказчикам это решение пришлось по душе, как и довольно смелый шаг, предложенный студией, — отказаться от плитки в ванной комнате в пользу штукатурки. "В санузлах она редко используется, — объясняет Анна Иванова, — но наши заказчики были открыты к экспериментам, и фактура штукатурки под бетон им понравилась. Для практичности мы покрыли ее специальным водоотталкивающим лаком".

cleared(data.content.description)

Спальня. Главной задачей декоратора было подобрать предметы так, чтобы они не утяжеляли пространство. В спальне роль декора выполняют живые растения.

И хозяева квартиры, и дизайнеры считают, что проект удался. Есть и подтверждение: новые заказчики из числа гостей, побывавших в квартире на Васильевском острове. Просят сделать им интерьер такой же строгий, лаконичный, сдержанный. И обязательно "как для себя".

cleared(data.content.description)

Спальня. Пол, как и во всех помещениях, кроме ванной и балкона, выложен паркетной доской, Karchs.
cleared(data.content.description)

Спальня. Шкаф Cover, Rimadesio; трековые светильники Medart, Modular. Флорист Катя Редько и студия KDRF.
cleared(data.content.description)

Ванная комната. Штукатурка выполнена мастерской C.O.K., зеркало, тумба и панель на ванную из тика изготовлены на заказ в мастерской Владимира Шивыкина.
cleared(data.content.description)

Ванная комната. Сантехника, Dornbracht; душевая перегородка, Hube; подвесной светильник Gregg, Foscarini.