LATEST NEWS

Have a quick look at our blog to show you all of the latest news from Europlan...

TEST

TEST
WHAT TO SAY HERE

EUROPLAN

The first choice for excellence....

EUROPLAN

The first choice for professionalism....

EUROPLAN

The first choice for understanding....

EUROPLAN

The first choice for reliability...

EUROPLAN

The ONLY choice for you !!!.

Thursday, 31 January 2019

Williamson Williamson places office above Pilot Coffee roasting warehouse in Toronto

Pilot Coffee by Williamson Williamson
Canadian architecture firm Williamson Williamson has added administrative offices on top of a coffee roastery in Toronto, where structural elements are highlighted in bright yellow.
Pilot Coffee Roasters is an independent company with a handful of cafes in the greater Toronto area. Its roasting facility was designed in 2014 inside a former warehouse by local firm Williamson Williamson.

Pilot Coffee by Williamson Williamson
The studio has since continued to develop the site, recently building a volume above the concrete-block facility to house offices for the company.
"We have done three phases of work on the building to date: the original roastery and tasting bar; a new roaster in a space in the back, cold brew/milk-based manufacturing and canning line; and the administrative office on top," Betsy Williamson, co-founder of Williamson Williamson, told Dezeen.
The new, rectangular addition is located on the roof of the existing structure and measures 2,368 square feet (220 square metres). The warehouse below is 11,277 square feet (1,043 square metres), creating a dramatic visual difference when viewed together.

Pilot Coffee by Williamson Williamson
"Having used every inch of the available ground floor for roasting and production, the only option to house the growing business was to add a second level," said the studio.
The office volume is built from concrete walls at the rear and sides, and a 67-foot (20-metre) glass exterior wall that faces south for all-day sunlight.



"An office addition was conceived that would float above the existing facility so that columns would not penetrate the space below and disrupt the already densely programmed ground floor," said the studio.
A structural truss along the southern side of the building is painted yellow to reflect Pilot Coffee's branding. The same hue is also used across exposed beams, open-web steel joists, and hangers.

Pilot Coffee by Williamson Williamson
Walls are white, floors are grey, and a corrugated metal ceiling is left exposed and painted to match the vertical surfaces. Feature walls are clad in white oak panelling or pixelated green tiles, chosen to soften the industrial interiors.
The layout comprises various rooms for working, meeting and eating. Administrative desks are at the centre of the office, connected to a lunchroom and a "cupping room" for coffee tastings and entertaining guests via sliding glass doors.

Pilot Coffee by Williamson Williamson
On the opposite side are desks for executives and a meeting area. Three bathrooms and a storage room complete the floor plan.
Another feature wall is covered in plants including ferns, devil's ivy and philodendron – all which thrive indoors. Dark green Alfi chairs by British designer Jasper Morrison fill the lunchroom.

Pilot Coffee by Williamson Williamson
The facility is located in the east of Toronto, in one of the city's Employment Areas. These sites are reserved strictly for business and economic activities.
Pilot Coffee sits in between a residential street and Greenwood Rail Yards, and is considered an important revitalisation project in the neighbourhood.

Pilot Coffee by Williamson Williamson
"Important elements such as manufacturing, warehousing, and goods distribution are located almost entirely in Employment Areas, and provide for a broad range of jobs and a diverse economic base that helps the city through difficult cycles in the economy," said Williamson and Williamson.
Other projects in warehouses in Toronto are a community for homeless youths by LGA and a Sidewalk Labs office by Lebel & Boulaine.

SOM transforms ageing brick buildings into Chicago's West Loop Branch library

West Loop Branch Library by SOM
Architecture firm Skidmore, Owings & Merrill has converted buildings in a former industrial district into a public library in Chicago, where original brick walls and bow trusses are on full display.


West Loop Branch Library by SOM
The West Loop Branch library is named after its location in the city's West Loop neighbourhood – a former industrial area that is now brimming with residential towers, office buildings, restaurants and shops – and marks the first public library in the area.

Encompassing 16,500 square feet (1,533 square metres), SOM's library occupies two conjoined structures that formerly housed television studios and offices.

West Loop Branch Library by SOM
The brick structures were part of the campus for Harpo Studios, the multimedia production company started by celebrity, and Chicago local, Oprah Winfrey. The company moved to West Hollywood in 2015.
One structure dates to 1945, while the other is believed to have been built in the 1920s. While conceiving the library, the architects sought to retain original elements and respect the site's history.

"The two-story, adaptive reuse project preserves the building's industrial character, while creating a new cultural and social centre for the neighbourhood," said SOM in a project description.


On the front facade, the lower portion is clad in pre-rusted steel that will continue to weather over time. On the upper portion, original stucco was painted grey and overlaid with circular graphics that allude to sound waves.

West Loop Branch Library by SOM
Inside, the building contains a range of programmatic areas, including adult and children's reading spaces, flexible meeting rooms, and a digital learning space for teens with a recording studio. There also is a Tinkering Lab for young children.
Aiming to make the library feel open and airy, the team removed non-structural partitions and created new openings in the parti wall between the two buildings.

West Loop Branch Library by SOM
The architects also exposed elements that were concealed, such as skylights and a series of wooden bow trusses. The result is a loft-like atmosphere that "reflects the West Loop's factory-warehouse style".
Low-lying bookshelves allow for clear views across the library. The wooden shelving, along with blackened steel accents, intended to establish a sense of visual continuity. Alcoves were transformed into storytelling rooms that feature walls with magnetic and writeable surfaces.

West Loop Branch Library by SOM
Graphics are used throughout the library to not only announce programmatic areas, but also to convey inspiring messages.
"Wall graphics featuring sound waves woven with excerpts from books selected by librarians allude to the power of words and stories," the team said.

West Loop Branch Library by SOM
The West Loop Branch library is the result of a public-private partnership. The existing building was donated by developer Sterling Bay, which transferred the unused air rights to a nearby hotel development, according to Curbed. Funding for the library came from the city and private donations.
SOM is a global firm that opened its office in Chicago in 1936. This is the second Chicago library completed by the firm, following the Chinatown Branch Library, which features a rounded form and aluminium fins.
The firm also converted a century-old firehouse in the city into a stylish headquarters for the hat maker Optimo.
Photography is by Tom Harris.

Квартира в Москве, 64 м

Сергей вспоминает, что его удивили потолки в этой квартире: он ожидал, что в сталинской квартире они будут выше, а здесь — только три метра. В остальном квартира была довольно типичной: маленькая кухня с газовой плитой (обедать на кухне в середине XX века не предполагалось), две светлые комнаты и третья, темная, в которой у прежних владельцев располагалась библиотека.

cleared(data.content.description)

Фрагмент гостиной. Керамика на камине (гранат), Savour Design. Картина Маши Янковской. Камин из натурального мрамора выполнен по эскизам Сергея Храбровского. Люстра Halo Medium, Barbara Barry; торшер Frankfort, Aerin Lauder; все Visual Comfort Gallery. Лепнина на стене, Orac Décor, “Ампир Декор”.
Заказчица видела один из проектов Сергея Храбровского и поэтому, собственно, к нему и обратилась. Ей хотелось чего-то похожего. Светлые стены, темный пол. Классическая оболочка и современное наполнение. “И ничего сталинского”, — комментирует Сергей.

cleared(data.content.description)

Фрагмент гостиной. Кресло серое Margaret, Munna; торшер рядом с ним Heron, CTO Lighting; все Booroom Gallery.
Интерьер проектировали с чистого листа, после того как снесли все перегородки, кроме несущих. Кухню и гостиную объединили (заказчица приняла решение отказаться от газовой плиты в пользу электрической, поэтому объединение вполне легальное, его можно будет узаконить), место библиотеки заняла гардеробная. А вот санузел пришлось оставить раздельным — здесь “сталинка” решительно напомнила о себе.

cleared(data.content.description)

Фрагмент гостиной. Кресло серое Margaret, Munna, Booroom Gallery; подушка на кресле, Jerome Botanic; столик черный рядом с креслом, La Fibule; комод, ООО “Арт-Лес”; ваза на комоде, Savour Design; бра на стене Melange Elongated, Kelly Wearstler, Visual Comfort Gallery. Картина Тани Клят “Притяжение”, Repeat Story. Мраморная подставка на столе, Booroom Gallery.
Но это, пожалуй, единственное, что осталось от сталинского наследства, не считая ригеля между кухней и гостиной, — его убрать невозможно, как и воздуховоды между этажами. От всех остальных примет времени и места заказчица и дизайнер отказались. “Сталинка” — это всегда что-то солидное, серьезное, прочное. А здесь главное — легкость, свобода, мобильность.

cleared(data.content.description)

Вид из гостиной на кухню. Кресло Sintra, Luisa Peixoda Design (Grizio Gloss, Fabric Sahco); золотой столик Embrace, Ginger & Jagge; все Booroom Gallery. Кофейный столик, La Fibule. Диван, James Sofa Bed, Meridiani, Deluxe Interiors. Текстиль (диван) Fortuny, Bacan Lavender; пайпинг Loro Piana, Deluxe Interiors, подушки Pierre Frey, Kirkby, Harlequin, “Мастерская Матильды Скамейкиной”. Текстиль (кресло) Casal, “Мастерская Матильды Скамейкиной”. Ковер, Jerome Botanic. Флорист — Ирина Храбровская.
Интерьер легко изменить, поменяв лишь мебель. Да что там мебель, даже черно-белая фотография вместо живописи на стенах сделает его немного другим. Сергей Храбровский считает, что ему удалось уловить стиль жизни заказчицы и ее отношение к переменам. Добавим — сделав тот вариант современной классики, при котором одинаково важны оба слова.

cleared(data.content.description)

Вид из гостиной на кухню. Кухня изготовлена в мастерских Any-Home по эскизам Сергея Храбровского. Ваза на столе, Maitland Smith; ваза на столешнице, Денис Фурманов; все AP Luxury Brands.

cleared(data.content.description)

Кухня. Стол, ООО “Арт-Лес”; стулья чешские винтажные, переобитые тканью Tinto, Zimmer + Rohde; кухню сделали в мастерской Any-Home по эскизам автора проекта. Картина Георгия Ковенчука “Вокзал Сен-Лазар”, Repeat Story. Ваза на столе, Maitland Smith; ваза на столешнице, Денис Фурманов; все AP Luxury Brands.

cleared(data.content.description)

Спальня. Кровать Lauren Ghost, Meridiani, в обивке de Le Cuona, Deluxe Interiors. Зеркало из мастерской Papacarlo. Прикроватная тумба Comodini Gong Due, Meridiani. Настольный светильник Uttermost, AP Luxury Brands. Картина Стефана Шпихера, Inner Voice. Постельное белье, San Аntonio Clacson; плед и декоративные подушки из кашемира, Atelier Tati. Ковер, Jerome Botanic; рыжие подушки, “Флэт-интерьеры”; на стенах краска Sherwin Williams; лепнина Orac Décor, “Ампир Декор”.

cleared(data.content.description)

На столике в спальне: лампа и зеркало, Ginger & Jagger, Booroom Gallery; стол Ion и кресло Aura, Giorgetti, “Флэт-интерьеры”.

cleared(data.content.description)

Ванная комната. Бра Penz, Aerin Lauder, Visual Comfort Gallery; смеситель и душевой набор, Fantini, “Хогарт”; зеркало из мастерской Papacarlo.