LATEST NEWS

Have a quick look at our blog to show you all of the latest news from Europlan...

TEST

TEST
WHAT TO SAY HERE

EUROPLAN

The first choice for excellence....

EUROPLAN

The first choice for professionalism....

EUROPLAN

The first choice for understanding....

EUROPLAN

The first choice for reliability...

EUROPLAN

The ONLY choice for you !!!.

Tuesday, 30 July 2019

Hackney House features black joinery and a back-garden sauna

Hackney House by Applied Studio

A glazed extension helped London-based Applied Studio brighten the light-starved interiors of this Hackney home, which boasts black-timber decor details and a sauna in the back garden.
Hackney House formerly hosted a series of dark and poky rooms but has been overhauled by Applied Studio to comfortably accommodate its owners – a young couple who purchased the property a few years ago.
Hackney House by Applied Studio
Until recently the pair had been working in Europe, but on returning to London were keen to establish their "dream home" where they could live for years to come.
"They loved the area, being close to Broadway market, and wanted to improve their house rather than relocate," the studio's managing director, Patrick Abrams, told Dezeen.
Hackney House by Applied Studio
The studio began by extending the rear side of the house to accommodate an open-plan cooking and dining area.
One half of the room is dedicated to the kitchen, which features jet-black timber cabinetry and chevron-patterned floors clad with granite tiles.

Pale grey marble has been used to craft the splashback, surface counter and two shelves where the inhabitants can store crockery and ingredients.
Hackney House by Applied Studio
"They wanted the vivid contrast between the background and feature elements," the studio explained.
"So we worked with them to introduce natural elements to soften this, hence the visible grain in the joinery, the patination of the bespoke recessed handles and the natural qualities of the floor tiles."
Hackney House by Applied Studio
The other half of the room plays host to a dining table and chairs, arranged beneath a slanted glazed roof.
As in the kitchen area, flooring here is chevron-patterned but has been completed in light-hued wood. It creates a distinct line where a boundary wall used to stand, which the studio hopes will subtly nod to the house's "original character".
Hackney House by Applied Studio
A huge see-through swing door gives access to the landscaped garden, where an additional structure has been erected to create an outdoor leisure space for the client.
Inside is a small, wood-lined sitting area, a shower and a sauna.
Hackney House by Applied Studio
The studio has brought light into the rest of the home by using Crittall doors to connect living spaces.
An expansive frameless skylight also tops the house's new double-height staircase, which leads up to a zinc-clad mansard roof extension.
Hackney House by Applied Studio
It contains the master bedroom, which continues the material palette of downstairs with full-height dark timber wardrobes.
The majority of its adjacent ensuite bathroom has then been clad with grey marble tiles, complemented by a jet-black shower head and tap faucets.
As London is limited when it comes to outdoor space, architects and designers are continuing to find ways to make the most out of gardens.
Neil Dusheiko added an office-cum-yoga studio to the back of a house in Camden, which boasted a charred cedar facade, while Weston, Surman & Deane erected a writing retreat at the rear of a Hackney home.
Photography is by Nicholas Worley.


Gensler designs Pavilion Notre-Dame as temporary worship space

Pavilion Notre-Dame by Gensler


International architecture firm Gensler has proposed creating a pavilion alongside Notre-Dame as a temporary place of worship following the fire, which destroyed the cathedral's roof.
Situated on the square in front of the cathedral, Pavillon Notre-Dame is designed to host church services and markets for residents and visitors while the 850-year-old cathedral is being restored.
Notre-Dame's timber framework in the attic caught fire on 15 April 2019, with flames rapidly destroyed the roof, causing its spire to collapse into the nave below.
Pavilion Notre-Dame by Gensler
Gensler designed the conceptual proposal in response to calls from Notre-Dame's rector, Bishop Patrick Chauvet, and the mayor of Paris to create a temporary structure for the site.
Pavilion Notre-Dame would replicate the exact dimensions of the nave of the cathedral so that it feels familiar.
The roof would be made from Ethylene Tetra Fluoro Ethylene (EFTEC) cushions, a lightweight plastic membrane, and the walls from translucent polycarbonate panels.
Pavilion Notre-Dame by Gensler
Panels behind the altar could be removed to give those inside an unobstructed view of Notre-Dame's west face.
These moveable panels could also be added, rotated or removed at ground level to enclose the pavilion space for religious ceremonies or open it up for markets and performances.
Pavilion Notre-Dame by Gensler
In a symbolic gesture, its frame would be made of charred timber.
"Charred timber, which is one of the oldest and most effective methods of protecting wood from fire, also symbolises that what once destroyed Notre-Dame will only serve to make it stronger, thus expressing a language of rebirth and transformation," said Gensler principal Duncan Swinhoe.
Pavilion Notre-Dame by Gensler
Gensler said they wanted to create a "humble" space that was sensitive to its site and the situation, which could become a community hub while Notre-Dame undergoes its restoration.
"It is important that the design is true to, but doesn't upstage, the cathedral," added Swinhoe.
"We wanted to strike a balance between a structure that invites the community yet can be transformed to become a reflective and spiritual haven when mass is celebrated. We hope this offers the people of Paris, and the world, a statement of hope and rebirth."
Pavilion Notre-Dame by Gensler
French president Emmanual Macron has pledged to rebuild Notre-Dame in just five years, in time for the Paris 2025 Olympic Games, something experts claim is impossible.
Architects and designers from around the world have created proposals for potential replacements for the lost spire, including a glass spire and a public greenhouse.
American architects Soltani+LeClercq have proposed a translucent membrane that could veil the cathedral during its reconstruction, like a butterfly in a chrysalis.
Gensler was founded in 1965 by Art and Drue Gensler, along with James Follett. In 2016 the practice proposed building a bubble of steel and glass that could float on the Thames and temporarily host the UK's parliament while the main building undergoes restoration.
After an earthquake hit New Zealand, destroying the Christchurch Cathedral, Japanese architect Shigeru Ban built a temporary replacement out of cardboard to host the congregation displaced by the disaster.