LATEST NEWS

Have a quick look at our blog to show you all of the latest news from Europlan...

TEST

TEST
WHAT TO SAY HERE

EUROPLAN

The first choice for excellence....

EUROPLAN

The first choice for professionalism....

EUROPLAN

The first choice for understanding....

EUROPLAN

The first choice for reliability...

EUROPLAN

The ONLY choice for you !!!.

Tuesday, 13 August 2019

Καλές Διακοπές !!! Happy Holidays !!!


Τα γραφεία μας θα παραμείνουν κλειστά από 15 Αύγουστου έως 25 Αυγούστου για τις ετήσιες καλοκαιρινές διακοπές.
All Europlan offices will be closed from the 15th August until the 25th August for our summer vacations.
Καλές Διακοπές !!! Happy Holidays !!!

Monday, 12 August 2019

Summer Villa by Kapsimalis Architects plays on traditional Greek whitewashed houses

Summer Villa in Santorini, Greece by Kapsimalis Architects


The white, blocky form of this holiday villa by Kapsimalis Architects is intended to be a "contemporary translation" of the chalky houses seen around Santorini, Greece.
Summer Villa in Santorini, Greece by Kapsimalis Architects
Summer Villa – which forms part of Santorini's existing Andronis Arcadia hotel – has been designed by Kapsimalis Architects to appear as a "synthesis of cubist white volumes".
The 600-square-metre building is situated on the northwestern tip of the island in the small town of Oia, looking out over the Aegean sea.
Summer Villa in Santorini, Greece by Kapsimalis Architects
"The main objective of the project was to design the villa as a continuity of the rest of the hotel," explained the practice.
"It's a contemporary translation of the traditional architecture found in the villages of Santorini."
Summer Villa in Santorini, Greece by Kapsimalis Architects
The villa has therefore been constructed as a cluster of pale, rectilinear volumes. Some of its external structural walls are punctuated with rectangular openings or intersect to form open-air walkways around the villa.
Varieties of wild grass and spindly olive trees have been planted along the building's roof, helping it blend into the surrounding hillside.
Summer Villa in Santorini, Greece by Kapsimalis Architects
Internally, the building has been simply divided into three levels. The top floor accommodates a single guest suite, from which a narrow channel of water runs out towards a private sunbathing area.
Summer Villa in Santorini, Greece by Kapsimalis Architects
A stairwell illuminated by an overhead skylight leads to the ground floor.
It plays host to an open-plan communal area, decked out in natural tones and materials to evoke a "summery, comfortable sense that conforms to island life".
The dining room is centred by a long, timber table, while an oval, rattan pendant-lamp dangles directly above. A sand-coloured sectional sofa appears in the adjacent living room along with a wicker armchair and a couple of potted plants.
Summer Villa in Santorini, Greece by Kapsimalis Architects
Large panels of glazing front the entire space. These can be slid back to grant access to the villa's main pool, which is surrounded by a number of cushioned daybeds and sun loungers.
Close by lies an outdoor eating area that's shaded by a wooden pergola.
Summer Villa in Santorini, Greece by Kapsimalis Architects
Three bedrooms are also located at this level, each featuring headboards crafted from white ceramic blocks printed with geometric shapes.
Bathrooms have been completed with natural stone basins and woven baskets that store extra linens.
Summer Villa in Santorini, Greece by Kapsimalis Architects
A plant-lined slope then runs down to an L-shaped basement level that contains a gym, spa-style room for massages and another two bedrooms.
Summer Villa in Santorini, Greece by Kapsimalis Architects
Summer Villa is one of several projects that Kapsimalis Architects has completed in Santorini, a destination which continues to attract millions of tourists year-round.
Last year the practice refurbished a holiday home in the village of Imerovigli, which boasts a series of cave-like living spaces, while in 2015 it erected a small block of apartments on the side of the island's Profitis Ilias mountain.
Photography is by Yiorgos Kordakis.

Treehouse is a sloping block of co-living apartments with a tree-filled atrium

Treehouse by Bo-Daaa


Architecture studio Bo-Daa has designed Treehouse, a co-living complex in Seoul that is a stack of micro-apartments surrounding a planted atrium in a triangular concrete block.
The project, which has been longlisted for a 2019 Dezeen Award, includes 76 small studios and lofts, which all have access to the shared common areas and internal garden they face on to.
Treehouse by Bo-Daaa
Bo-Daa designed the six-storey co-living space in one of Seoul's most expensive neighbourhoods for developers Kolon Global Common Life.
Treehouse's micro-apartments have different layouts on each floor, and come in three different sizes – 16.5, 23 and 33 square-metres.
Treehouse by Bo-Daaa
Details such as built-in modular storage and magnetic wall-paint have been designed to make personalisation of the spaces quick and easy, whilst door numbers are discreetly hidden to underline the impression of communal space.
"Unit doors and numbers are tucked against concrete folds in the corridor, serving to melt indicators of private space into the collective," said the studio.
"Community is not forced but coaxed: each unit is designed for a single person with private bath and kitchenette, and residents only share amenities where larger scale and community make for a better experience."
Treehouse by Bo-Daaa
To create a large, shared space for Treehouse, Bo-Daa split the triangular prism of the volume in two, cutting through its centre with a glazed atrium planted with large trees at the bottom.
"Stone paving and benches give the feeling of being outdoors," said the studio.
"The green atrium is lined with a workspace, hidden storage and shared amenities such as a laundry, kitchen and a pet garden, providing flexible ground for impromptu meetings or community events."
Treehouse by Bo-Daaa
The floors become gradually slimmer as the building gets higher, in order to comply with the area's zoning rules. Most of the units give on to the northern aspect.
"Going against Korean convention, more units open to the north, which provides cooler and consistent light to the large slanted windows as well as a better view," explained the practice.
These three-metre-wide windows covering the northern facade have blinds that rise from the bottom upwards, providing privacy while still giving residents a view of the sky.
Treehouse by Bo-Daaa
On the south side, a cut-out in the sloping profile of the building creates a roof terrace at fifth-floor level, providing a place to sit out in the sun.
Windows on the south facade help to create a stack effect to ventilate the central atrium, releasing any pent up hot air and drawing wind into the garden.
Treehouse by Bo-Daaa
Bo-Daa is based in Seoul and was founded in 2016 by four young architects who met at the Yale School of Architecture.
Co-living projects are gaining in popularity all over the world due to ballooning rents, overcrowding and a change in lifestyles, with companies such as Norn creating a network of co-living spaces across Europe and north America.
In London, Opposite Office suggested redesigning Buckingham Palace – the residence of the royal family – to create the Affordable Palace where 50,000 British citizens would co-habit with the queen. Meanwhile, research by Studio Weave found that co-living could help solve issues of loneliness exacerbated by an ageing population in the UK.