LATEST NEWS

Have a quick look at our blog to show you all of the latest news from Europlan...

TEST

TEST
WHAT TO SAY HERE

EUROPLAN

The first choice for excellence....

EUROPLAN

The first choice for professionalism....

EUROPLAN

The first choice for understanding....

EUROPLAN

The first choice for reliability...

EUROPLAN

The ONLY choice for you !!!.

Thursday, 19 September 2019

International Property Awards 2019 - Winner!! Villa Istron



We have just been informed that Istron Villa has been successful in the International Property Awards 2019!

We are extremely proud that our entry for Best Construction in Greece will now be put forwards to the next stage of the award process.

We have been invited to London on the 24th October to collect our award and see if we have the best construction in Greece for 2019.

Well done team to have come this far and fingers crossed for the next stages where we will see if we are the best in Greece and then on to the Best in Europe!!


















CTA tucks Confluence House into a lush Montana river valley

Confluence House by CTA


A trio of buildings with wood and stone-clad walls form this dwelling in Montana by the architecture studio CTA, which was designed to embrace its setting in a verdant valley ringed by trees and mountains.
Confluence House by CTA
The Confluence House is located in Whitefish, a small town in northwest Montana, near Glacier National Park. Situated at the convergence of two rivers, the dwelling rests on a 10-acre (four-hectare) site blanketed with grasses and shrubs. A forest surrounds the property.
The full-time residence was designed to blend with the scenic terrain and offer views of the river basin and Rocky Mountains.
Confluence House by CTA
"Conceived as a getaway for family and friends, the home's design is derived and influenced by the geophysics of the surrounding landscape – becoming a seamless addition to the natural environment, rather than an interruption," said CTA, or Cushing Terrell Architects Engineers, a firm started in 1938 in Billings, Montana.
Roughly triangular in plan, the home is composed of three distinct volumes – a main house, guest house and utility building. The three structures frame a central courtyard.
Confluence House by CTA
The living/sleeping dwellings are oriented to align with the river bluffs, and their flat, metal roofs enable the buildings to merge with the horizon line. The utility building, which has a gabled roof with a large photovoltaic array, screens the house from an access road.
Confluence House by CTA
Exterior walls are wrapped in dark-stained cedar and stone, both of which were locally sourced. Large windows bring in natural light while providing occupants with dramatic views.
Totalling 2,282 square feet (212 square metres), the main house features an efficient layout that eliminated the need for hallways. This portion of the residence contains a kitchen, dining area and living room, along with a master suite. A study, piano room and mudroom were also incorporated into this wing.
Confluence House by CTA
The 946-square-foot (88-square-metre) guest house contains an exercise room and two bedrooms that can be combined to form a family-style suite. Connecting the guest quarters to the main house is a covered porch with a wall-mounted television, which is used for outdoor movie viewing.
The utility building, which houses a garage and workshop, takes cues from old railway maintenance sheds that dot the region. A breezeway passes through the centre of the building and leads visitors to the central courtyard, where drought-tolerant, native vegetation is meant to mirror the natural landscape.
Confluence House by CTA
"A stream bed flows through the courtyard, collecting rainwater that pours onto it from scuppers on the roof," the firm said. "Strategically sited boulders, and plantings of grasses and such perennials as Alberta penstemon and wild bergamot, meld with the surrounding ecosystem."
Confluence House by CTA
Inside the residence, the team created a casual and relaxing atmosphere. Floors are made of polished, exposed-aggregate concrete that subtly alludes to the gravel beds in the nearby rivers. Ceilings are wrapped in whitewashed Douglas fir, suggesting the "soft, natural tones of weathered wood".
Spacious, light-filled rooms are adorned with an eclectic array of artwork and simple, contemporary decor.
Confluence House by CTA
"Furnishings are comfortable yet durable and contribute to the carefree environment," the studio said.
Other homes in Montana include a compound by Carney Logan Burke (CLB) that consists of rectilinear volumes clad in stone and oxidised steel, and a dwelling by Andersson-Wise Architects that features cordwood walls and a green roof.
Photography is by Karl Neumann.

Monolithic black house conceals internal courtyard containing a single tree


Apollo Architects and Associates has designed Umber, a house in Tokyo clad in black aluminium-zinc alloy coated steel with a hidden courtyard.
The entrance to the single-storey house is reached via a pathway enclosed on either side by black walls and covered by wooden slats, intended to evoke what the studio describes as "the nostalgic mood of a narrow lane".
Umber by Apollo Architects
The rooms are arranged in a C-shaped plan around a timber decked courtyard that is open to the sky.
This internal terrace, which both the bedrooms and the dining room open out on to, is planted with a single tree.
Umber by Apollo Architects
The open plan kitchen, dining room and living area run along the long side of the terrace, lit by skylights that filter light through timber slats along the ceiling. Built-in storage is deigned to keep the kitchen area uncluttered, while a separate pantry is used to store food.
A tatami mat room is to one side of the entrance and can be used as a guest room or a secondary living room.
Umber by Apollo Architects
A bedroom for the client's mother, who lives next door, is in one corner, across the terrace from the master bedroom and a children's room.
On the other side of the entrance a bathroom opens on to a second, smaller courtyard covered by the wooden slats that has an outdoor shower.
There are three narrow windows on the north side of the house, lighting the two bedrooms on that side, and one on the west side to bring light into a corridor.
Daylight reaches the other rooms via the courtyard.
Apollo Architects and Associates was founded by Satoshi Kurosaki in 2000. Previous projects in Tokyo include an earthquake-resistant house made of concrete, and another steel-clad house that hides an open-air living room.
Photography by Masao Nishikawa.